Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Thursday, May 14, 2020

Passejant pels Aiguamolls de l'Empordà


Aquest dimarts hem anat als aiguamolls de l’Empordà, entre la desembocadura de la Muga i el Fluvià i entre els pobles de Castelló d’Empúries i St. Pere Pescador.
Després de l’experiència del darrer dimarts ens seduïa un itinerari pla i més que aquest és difícil, sembla molt a la nostra volta a l’estany.
Hi hem anat per Bàscara, Nacional II i direcció Roses, a Castelló d’Empúries i en una rotonda ja està anunciat, hem anat al Cortalet que és l’edifici del centre d’informació. Tot està molt ben indicat, hi ha un aparcament i en el Centre d’Informació et faciliten material per a fer una excursió, tenen molts plafons explicant la flora i fauna del parc, així com el tipus de vegetació.
El folleto del Parc Natural ens diu:
El Patrimoni històric
Els aiguamolls de l’Empordà ocupaven antigament gairebé tota la plana de la badia de Roses i del baix Ter. El massís del Montgrí estava aïllat per les aigües i quan els grecs s’hi van establir, ho van fer en una illa entre les antigues desembocadures dels rius Fluvià i Ter, on posteriorment van fundar Empúries. L’extensa àrea marjelenca va anar desapareixent a causa, sobretot, de l’expansió agrícola. L’extens estany de Castelló, amb les seves tres illes, els estanys de Siurana, Vilamacolum, Riumors, Bellcaire, Ullastret i Pals ja formen part de l’historia.
La construcció d’equipaments turístics va ser un nou factor de degradació. Extenses àrees van desaparèixer i es van convertir en urbanitzacions. Això hauria continuat si no fos que l’any 1976 es va iniciar una campanya amb el lema “Els últims aiguamolls de l’Empordà, en perill”, que buscava la conscienciació de la població pel que fa a la importància dels estanys i al seu valor com a reserva natural.
Va ser el 1983 quan es va aconseguir que el Parlament de Catalunya aprovés la Llei de declaració de paratges naturals d’interès nacional i reserves integrals dels Aiguamolls de l’Empordà, posteriorment reclassificat com a parc natural.
El Parc Natural comprèn només els estanys de l’Alt Empordà; els del Baix Empordà estan inclosos al Pla d’Espais d’Interès Nacional (PEIN).
El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà té una superfície aproximada de 4.730 h. de les quals unes 825 són reserva natural integral estrictament protegida.
 Sitges on es guardava l’arròs
 
Hem fet el recorregut anomenat La Massona que et permet visitar la majoria de miradors que es troben en el transcurs de l’itinerari, aquests camuflats entre la vegetació permeten observar el moviment de les aus si tens paciència i observància, pots veure diferents ocells com ànecs, cigonyes. Pel camí hem vist joncs, canyís, les balques, els lliris grocs. També hi ha pollancres, salzes, oms, i molts tamarius.

Hem arribat a l’Observatori Senillosa, un mirador molt alt construït aprofitant unes antigues sitges per emmagatzemar arròs. des de dalt hi ha una panoràmica circular que ens ha permès observar el conjunt dels aiguamolls, la plana empordanesa, el mar, l’Albera...etc.
Hem refet el camí, doncs per a fer aquest mirador deixes l’itinerari i hem seguit fins a la platja. No es pot fer tota la volta de l’itinerari doncs del primer d’abril al 15 de juny, la platja està tancada perquè hi ha ocells nidificant i no es pot fer la volta sencera de 9 quilòmetres, per tant cal tornar a refer el camí.
Hem arribat a l’àrea de pic-nic on molts francesos estaven dinant, també hem vist moltes escoles. Hem preguntat a recepció on dinar i ens han aconsellat a Ca l’Anton, o Can Canet a Castelló d’Empúries.
Safareig a Sant Martí d'Empúries
Cap a la ciutat Comtal, tot seguit hem vist “Ca l’Anton”, que ja hi hem estat per tan hem optat per “Can Canet” al centre del poble, situat a la Plaça. del Joc de la Pilota, molt a prop de l’Ajuntament. Abans però hem visitat un safareig públic molt ben conservat i que s’ha rehabilitat últimament, val la pena una visita.
Una sopa de verdures, una amanida i un arròs de segon pels dos, molt bo, molta quantitat i ben servits, (ja que hem pujat a una sitge on es guardava l’arròs l’hem volgut provar).
Hem fet una volta per Castelló tot anant a buscar el cotxe que havíem deixat a les afores de la vila.
A l’hora de sempre sobre les cinc arribàvem a Banyoles.    
 

0 Comments:

Post a Comment

<< Home