Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Sunday, March 08, 2020

Santa Eulàlia de la Muga i el riu La Muga



La sortida d’aquesta setmana ha estat per conèixer Santa Eulàlia de Vilanova de la Muga i  recórrer tot caminant un tros del camí natural de la Muga en el seu darrer tram.
Hem anat a trobar la Nacional II, i hem pujat fins a la sortida de Llança on hem seguit fins a trobar el desviament de Vilanova de la Muga. 
Allà hem anat a veure l’església romànica de Santa Eulàlia de la Muga, que es troba a dins del poble i la resclosa  del Comte (1) que es troba a prop de l’església.
Santa Eulàlia de la Muga
Església situada al centre del poble, a davant del riu Muga. És un temple de planta basilical, de tres naus i tres absis semicirculars. La façana està formada per una portalada de dos arcs en degradació, llinda i timpà llis. La llinda està decorada amb tres creus gregues,inscrites dins cercles. Damunt la porta, a la part central de la façana hi ha una finestra amb arc de mig punt de mida inferior que les dues que trobem a cada costat de la portalada. Damunt el frontis, s’hi bastí una torre-campanar octogonal, que posseeix quatre arcades. Al mur lateral veiem dues finestres amb arcs de mig punt, i a la part superior es conserva la cornisa. L'altre mur lateral no té obertures i la cornisa és de secció de bisell. La capçalera de l'església és formada per l'absis central semicircular i dues absidioles de la mateixa forma.
Gràcies al treball de restauració que s’està fent en les pintures de l’absis hem pogut entrar a l’església, tres persones enfilades en bastides treballant en la restauració. També hem pogut veure una pica baptismal romànica monolítica de forma ovoide. Sera interessant tornar quan estiguin del tot restaurades les pintures ja que pot ser excepcional.
Sortint hem seguit en direcció a Castelló d’Empúries i en la rotonda hem seguit la indicació de la depuradora i en un parell de kilòmetres hem arribat al costat del pont de fusta que traspassa la Muga. Aquest pont està situat a la zona de la depuradora d’Empuriabrava i es va rehabilitar i obrir a finals del 2018, renovació de les baranes, el canvi de diverses làmines de fusta del terra i altres treballs de consolidació i millora estructural de tota la infraestructura.
Aquest pont de fusta és molt transitat tant per vianants com per ciclistes, ja que és en una de les vies de connexió entre la via verda i l’espai protegit del Parc dels Aiguamolls de l’empordà.
Hem deixat el cotxe al costat de la depuradora i davant del càmping tancat de La Llacuna i hem començat a caminar primer passant el pont i desprès seguint la direcció del riu fins a la desembocadura del riu a Empuriabrava
 El camí natural de la Muga transcorre pel marge esquerre d’aquest curs fluvial tot enllaçant el centre històric de Castelló d’Empúries amb la urbanització d’Empuriabrava. El seu recorregut, de 5 km, és apte per anar-hi a peu o amb qualsevol mitjà no motoritzat. En aquest sentit, la via verda s’estructura en dos nivells que permeten el pas segregat de bicicletes i passejants, per un costat, i de cavalls, per l’altre.
Una de les principals característiques d’aquest itinerari és que fa possible contemplar de ben a prop els marges fluvials i la llera de la Muga, permetent gaudir de manera privilegiada de la vida al riu i dels seus ecosistemes associats: les illes i els sorrals on s’aturen els ocells, els boscos de ribera dominats per saules, freixes, verns, àlbers i pollancres, la fauna que utilitza el curs fluvial com a corredor per desplaçar-se.
El camí no s’ha fet gens pesat ja que es molt planer i bonic, et vas trobant amb persones que fan el recorregut i la companyia del riu molt a prop. Són dos km. i mig anar i el mateix tornar, molt planer i amb molta vegetació a la dreta i a l’esquerra els Xalets d’Empuriablava.

 El riu La Muga

El Camí Natural de la Muga passa pels termes municipals de Sant Llorenç de la Muga, Terrades, Boadella i Les Escaules, Pont de Molins, Cabanes, Vilanova de la Muga, Peralada i Castelló d’Empúries. El camí, senyalitzat amb cartelleres informatives i direccionals, permet conèixer l’entorn alhora que es poden practicar esports com la pesca, el cicloturisme i el senderisme. A més, disposa de 7 àrees de descans amb taules, bancs i reposa bicicletes per tal de poder fer una aturada per reposar forces.
El Camí s’acaba a la platja que es troba al costat de l’edifici anomenat “El Rusc”, a Empuriablava des d’on es pot apreciar la desembocadura del riu Muga, tot el golf de Roses i el paisatge del Cap de Creus, paratge de gran interès paisatgístic i cultural.
(1)  El comte d’Empúries Ponç Hug IV féu construir diferents rescloses per canalitzar l’aigua del riu Muga tant per regar l’horta com per fer anar els molins de farina de Castelló d’Empúries. La resclosa actual data del segle XVII, i encara canalitza l’aigua cap el mateix rec del Molí.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home