Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Monday, July 22, 2019

Sant Salvador de Bellver i els Munts a la comarca d'Osona


La sortida d’aquesta setmana ha estat a la comarca d’Osona, per conèixer aquest ermita que en motiu d’anar una vegada al castell d’Oris i a Sant Genis d’Oris varem veure dalt del cim.
Hem anat a trobar l’autovia fins a Olot on hem segut pel túnel de Bracons a trobar les Masies de Voltregà i d’aquesta població hem seguit en direcció a Sant Boi de Lluçanès,
poc abans d’arribar a aquesta població , entre el km. 5 i 4 es troba, a ma dreta, una indicació a Sant Salvador. Aquesta opció es d’un paisatge molt bonic però amb molts revolts.
Sant Salvador de Bellver (o d’Orís)
Aquesta capella figura esmentada l’any 1110. Des de començament d’aquell segle hom hi troba una comunitat religiosa sota l’autoritat d’un prior i. seguidora de la regla de Sant Agustí. El 1210 es va crear una confraria en aquest lloc que va adquirir molta importància entre els devots de les rodalies, tot i trobar-se en un lloc aïllat i allunyat de les poblacions importants, en un excel·lent mirador sobre la plana i les muntanyes que l’envolten. El 1278 la comunitat havia quedat molt reduïda i amb la pesta negra va desaparèixer. El 1415 tenia un rector i l’administració depenia de la catedral de Vic. Al segle XVIII es van fer treballs de restauració de l’edifici, al segle XX era de propietat particular i va restar abandonat i en perill de ruïna. Ara, l’església i la casa propera són ocupats per una comunitat i s’ha restaurat i ampliat el conjunt.
Església d'una sola nau amb volta apuntada i dos arcs torals situada dalt d'un turó. L'absis té dues finestres amb arcs en degradació, cornisa en dents de serra, arcuacions i bandes llombardes.
Hem deixat el cotxe sota mateix de l’ermita i hem pujat a conèixer l’església i l’ edifici que fa de residència de la comunitat, el cim es troba a 952 metres d’altitud.
L’Església ens ha sorprès per l’alt grau d’acolliment de l’interior, flors, detalls ortodoxes, catifes a tot el terra, la llum que entra per una gran finestra lateral, tot l’entorn net i polit, en fi una sensació de vida religiosa.
Hem pogut parlar amb una persona que resideix en el centre junt amb un ermità que ens ha posat al dia dels indrets que des de davant mateix de l’església s’albira. També ens ha comentat que han estant fet una setmana de convivència amb altres persones.
Sota mateix de l’església hi ha  un mirador que ens ha permès veure tota l’altre vessant de la panoràmica que es pot gaudir des d’aquest cim.
Hem deixa’t l’ ermita i els seus devots i hem retornat al cotxe per arribar-nos al Santuari dels Munts, que és no gaire lluny de Sant Salvador.
Els Munts és una muntanya de 1.057 metres que es troba entre els municipis de Sant Agustí de Lluçanès i Sora, a la comarca d'Osona.
Al cim hi ha un vèrtex geodèsic, al costat del qual es troba l'ermita dels Munts, junt amb un restaurant.
Hem completat tota la visió de les muntanyes que envoltant aquest cim pel fet de trobar-hi 3 plafons on va donant a conèixer cada poble, cada muntanya, cada cim etc.
Hem estat els primers que hem aprofitat l’avinentesa del restaurant, més tard s’ha anat omplint i pel que es veu gaudeix de molta clientela sobre tot familiar.
En acabar hem iniciat el retorn a Banyoles.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home