Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Wednesday, April 03, 2019

De Sant Pere Cercada a Santa Victoria de Sauleda


L’excursió d’aquest dimarts l’hem fet a la comarca de la Selva a fi de conèixer Sant Iscle i Santa Bàrbara de Sauleda la darrera de les ermites de la “Ruta de les 10 Ermites” que ens quedava pendent
El punt de sortida és des del parc de Sant Salvador a la vila de Santa Coloma de Farners, on per una pista de terra et pot portar a l’Ermita de Farners, a l’Argimon, a Sant Iscle i a Sant Pere Cercada.
Sant Pere Cercada

 
El nostre programa era anar amb el cotxe fin.s a aquesta darrera ermita i caminar fins a Sant Iscle, així ho hem fet. A Sant Pere Cercada ja hi havíem estat quan vàrem fer de l’Argimon  a Sant Pere Cercada, però la pista que hem fet avui ens ha permès una vista del monestir molt diferent de la que vàrem tenir en la esmentada excursió, hi hem arribat per dalt hi això ens ha permès fer unes fotografies ben diferents d’aquesta important Església i de les restes del monestir.
Avui volem recordar, ja que en l’esmentada sortida no ho vàrem fer que. ..
L’església del monestir de Sant Pere Cercada el trobem documentat l’any 1063. L’any 1163 s’hi estableix una col·legiata de canonges regulars de Sant Agustí. Tot i l’oposició del monestir de Breda. San Pere creixeria i es consolidaria com un dels més importants de la contrada. En el segle XV la comunitat agustiniana s’anà afeblint fins a la seva supressió l’any 1592. L’església romandria com a parroquial, conservant els seus drets sobre la vila de Santa Coloma, fins ben entrat el segle XX. De l’antic monestir no n’han quedat altres vestigis que la magnifica església, avui totalment restaurada i la porta d’accés al recinte. Han desaparegut el claustre i les cel·les monacals.
Sant Iscle i Santa Victoria de Sauleda
L’església és un dels millors exemplars de l’arquitectura romànica catalana dels segles XII i XIII. Consagrada l’any 1245 pel Bisbe de Girona , Guillem de Cabanelles. És de planta de creu llatina, amb un magnífic cimbori i tres absis que s’obren al creuer. Destaca la portalada romànica amb capitells ornamentats amb diversos motius i inscripcions gòtiques als àbacs.

Portal i Façana

 

 
El recorregut fins a Sant Iscle i Santa Victoria de Sauleda, en un camí encantador, plaent dels que recordes, en general va pujant però no excessivament, un terra agraït, de bon caminar, la natura canviant a mesura que vas caminant, molts trossos obacs i algun altre de sol i ombra, en fi tots els ingredients per una bona matinal.
El canvi en la natura és evident, de primer alzines sureres, pins, a mida que avances es comencen a veure roures, castanyers, arboços, ginestars i brucs. és un canvi que vas descobrint a mesura que t’apropes a l’ermita. Hem vist el mas de Bellvei Vell, on han portat a terme una plantació de centenars d’alzines noves. Molt bé.
Sant Iscle i Santa Victoria de Sauleda ens ha sorprès, hi hem llegit el següent:
El lloc el trobem documentat ja en el segle XI, però l’església fou edificada en el segle XII, l’any1167 fou donada pel bisbe de Girona a la comunitat de Sant Pere de Cercada.
Santa Victoria de Sauleda
És un edifici d’una nau escapçada a llevant per un absis semicircular, obert a la nau directament per un arc presbiteral. L’església fou reformada posteriorment amb la incorporació de la capella lateral.
Les façanes son llises, llevat de l’absis, ornamentat amb un fris d’arcuacions llombardes. A l’interior de l’absis, durant els recents treballs de restauració, varen aparèixer unes pintures murals de motius geomètrics.

Absis i lateral de Santa Victoria

 
A més l’ermita esta molt bé ben restaurada i l’entorn molt arreglat i polit, hem menjat quatre ganyips, aigua i avall,  hem refet el camí, camí que no té cap dificultat en quant a  seguiment ja que com tota ls ruta està molt ben marcat amb marques blanques.
Arribats a Santa Coloma de Farners, ens hem aturat a dinar a Can Gurb, al peu de carretera. Molt bé

0 Comments:

Post a Comment

<< Home