Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Wednesday, April 03, 2019

De Sant Andreu de Castanyet a Santa Barbara


L’excursió d’aquest dimarts a estat a la comarca de La Selva. Una vegada més hem decidit anar a conèixer dues noves ermites de la Ruta de les 10 Ermites.
A aquest fi ens hem arribat fins a Santa Coloma de Farners i des d’aquest municipi hem seguit una carretera asfaltada que et porta fins a Sant Andreu de Castanyet, on en un petit aparcament hem deixat el cotxe i hem anat a descobrir aquesta ermita.
Sant Andreu de Castanyet
A més de l’ermita hi ha una Casa de Colònies força gran que pertany  a una parròquia del Maresme. L’ermita està situada a la capçalera de la vall del Castanyet a 4 km. de Santa Coloma, la riera de Castanyet és un afluent de la de Santa Coloma i es troba envoltada d’una abundant vegetació, en la qual predominen com indica el seu nom els castanyers.
 L'edifici, és de factura probablement romànica, molt retocada. Es troba adossat a la rectoria del segle XVIII, una finestra de la qual té la inscripció a la llinda de 1618 i a la portalada de 1757..
El temple està compost per un absis semicircular situat a llevant (de 5 m x 3 m), del qual només s'observa la capçalera perquè en els seus costats s'hi ha afegit la sagristia, té planta rectangular al sud i una petita dependència semicircular al nord que aprofita la paret del campanar, aquest, de planta quadrada i coberta piramidal, amb quatre finestrals d'arc de mig punti els murs revocats amb morter i calç. La campana és de bronze, de l'any 1940.

Quan a l'accés, la porta d'entrada es troba sota un cobert de nova construcció, d'arc rebaixat que comunica amb l'antiga rectoria i està formada per carreus granítics a cada brancal, una llinda a terra i un dintell superior. A la façana d'aquesta entrada, damunt l'arc rebaixat, hi ha una creu de ferro amb la inscripció "Santa missió any 1930
Com que  el motiu de l’excursió era conèixer també Santa Bàrbara que està situada al lloc més alt de la comarca just a 856 metres i que l’accés des d’on érem nosaltres és molt costerut hem decidit que a fi de guanyar alçada aniríem fins L’Espinau i des d’ aquest indret l’excursió a peu fins a Santa Bàrbara seria menys cansada.

Panoràmica a 865 metres

 
A 8 km de Sant Andreu es troba L’Espinau una mena d’hostal restaurant que s’hi arriba a través d’una pista de terra molt transitable i que pertany a Santa Creu d’Horta  després de recollir una targeta els hem deixat  per dirigir-nos cap a Santa Bàrbara fent un tros de recorregut de la Ruta dels Bandolers.
Façana de Santa Barbara

Arribem a Santa Bàrbara

 
Molt aviat hem deixat el cotxe i hem encetat el camí cap a Santa Bàrbara, just on hi ha un cartell que ho indica. La pista que transcorre al mig d’alzines i castanyers ens ha portat fins l’indret d’on ve el camí de l’ermita de Sant Andreu de Castanyet, des d’aquest moment ja no hi hagut problema per endevinar el camí ja que està senyalitzat com és habitual.
A partir que hem trobat els senyals hem caminat amb fermesa i segurs que faríem via a Santa Bàrbara, hem passat pel coll del Ruscall, on hi ha altres opcions d’excursions, el cel amenaça pluja i anem decidits amunt.
Com ja hem dit Santa Bàrbara es troba dalt d’un turó on també s’hi troba una torre de guaita de vigilància forestal on de juny a setembre hi ha una persona controlant el territori per si es veu alguna fumarada, en cas afirmatiu es posa en contacte amb la Central de Girona i en dona l’avís. No cal dir que és un lloc privilegiat i que es domina un espai  immens amb una massa forestal impressionant. Tranquil·litza veure que hi ha una persona pendent de la preservació del Patrimoni.

Façana de l’Església

 
Santa Bàrbara és una ermita reformada amb un annex que permet un aixopluc digne un menjador amb llar de foc tot molt ben arranjat, molt polit i net. El manteniment sembla que depèn del Centre excursionista d’Angles i es nota un interès en tenir-ho net i correcte.
Interior de Santa Barbara
El noi que controla la torre de vigilància ens ha ofert les claus de l’Església, cosa que n’hem acceptat l’oferiment, Com la resta de les instal·lacions l’Església està ben arreglada, polida amb unes pintures a la paret i una imatge de la Santa. A ella li hem demanat, tractant-se de Santa Bàrbara, que retardés una estona la possible pluja, que ens deixés aproximadament una hora per arribar fins el cotxe. Ens hem acomiadat del noi que està controlant l’espai tot agraint-li la seva gentilesa.
No ens hem mullat i arribats el cotxe hem refet el camí fins a Santa Coloma on hem anat a dinar a un restaurant anomenat “Can Gurt”. Tot molt correcte, servei, menjar i preu ben segur que en alguna altre ocasió hi tornarem.
Sortint hem enfilat la C-25 cap a Girona des d’on hem seguit cap a Banyoles.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home