Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Tuesday, March 12, 2019

Sant Pere Ligorda, Palera, Beuda, S.Mª de Segueró i Santa Magdalena


La sortida d’aquest dimarts a estat per conèixer la ruta de romànic a l’ombra de la Mare de Déu del Mont, un reguitzell d’ermites, esglésies i parròquies  al voltant de la vila de Beuda. Que hem pogut fer amb una matinal pel fet de que no les hem pogut veure per dintre.
Hem començat per Sant Pere de Lligordà, Sant Sepulcre de Palera , Santa Maria de Palera, Santa Maria de Segueró i Sant Feliu de Beuda. Com a propina Santa Llúcia i Santa Magdalena de Maià.
Sant Pere de Ligorda
Hem recollit una descripció de les cinc primeres que transcrivim en aquesta matinal:
Sant Pere de Lligordà: Església documentada a partir de l’any 1079 com a dotació dels vescomtes de Bas al monestir de Sant Joan les Fonts.

Sant Pere de Lligordà
 
Característiques: L’església de nau rectangular amb un absis llis de planta semicircular. La nau és coberta per una volta de canó de perfil apuntat i l’absis s’obre amb un arc triomfal.
El campanar de torre substitueix un campanar primitiu de cadireta. La porta, allindada, presenta tres arcs en gradació i timpà on s’ha representat una creu en relleu.
Sant Sepulcre de Palera: Església consagrada l’any 1085. Va esdevenir centre de pelegrinatge, del qual s’aconseguien indulgències semblants a les que s’obtenien per anar a Terra Santa.

    

 
Característiques: Església de planta basilical amb tres naus capçades per tres absis semicirculars llisos. Internament les voltes de canó i de quart de cercle estan separades per pilars de planta rectangular. La façana principal té quatre finestres de doble esqueixada i un petit ull de bou coronats per un campanar de cadireta. Aquesta façana ha perdut la galilea, a causa de posteriors restauracions.
Absis del Sant Sepulcre de Palera

Santa Maria de Palera

 
Santa Maria de Palera: Documentada com a Parròquia l’any 1085 amb motiu de la consagració del Sant Sepulcre de Palera. Església que contribuïa, amb la dècima, al manteniment de les croades del segle XIII.
Característiques: Petit temple del segle XI de nau única coberta per una volta de canó reforçada per dos arcs torals i absis semicircular llis. Al mur del costat oest s’obre la porta de mig punt, reformada. A l’interior es conserva una pica baptismal de pedra en forma de copa.
L’església contenia una talla d’alabastre policromat, la Mare de Déu amb el nen que avui dia es conserva restaurada al Museu d’Art de Girona.
 Santa Maria de Segueró: La parròquia de Segueró es consignada per primera vegada en un instrument datat de l’any 1001. Més tard, el compte de Besalú Bernat de Tallaferro cedí al monestir de Santa Maria de Besalú un mas situat dins del terme d’aquesta parròquia . Més endavant passà a dependre del Bisbat Gironí.
Característiques: Església d’una nau capçada per un absis semicircular.
Detall porta de Santa Maria de Segueró

Santa Maria de Segueró

 
Exteriorment l’absis presenta un fris d’arcuacions llombardes i un fris dentat damunt del qual hi ha la cornisa de sota la coberta . La porta d’accés presenta arcs en gradació, llinda i timpà d’acord amb la tipologia de les portes procedents de les terres del Roselló.
Interior de Sant Feliu de Beuda
Sant Feliu de Beuda: L’any 1004 l’església apareix esmentada per primera vegada en motiu d’un judici per la seva possessió entre el Bisbe Ot de Girona i el compte Bernat de Tallaferro.

Pica baptismal segle XII

 
Característiques : De planta basilical, amb tres naus que és fan més estretes. La nau central la cobreix una volta de canó i les lateral tenen voltes de quart de cercle. La porta d’accés, de mig punt, te tres arquivoltes en gradació. A l’interior destaca una pica baptismal de finals del segle XII de grans dimensions ornamentada per dos registres: l’inferior representa cinc palmetes i el superior quatre personatges sota unes arcades que podrien estar relacionats amb el pecat i la redempció per mitja de l’aigua baptismal.
Encara hem pogut visitar l’ermita de Santa Llúcia que queda adossada a una masia i on hi hem pogut entrar degut a que hi fan obres. Hem seguit fins a conèixer Santa Magdalena de Maià o també dita Santa Maria de Jonqueres. Aquesta darrera ja la coneixíem però anant-hi per un altre lloc. Aquesta vegada n’hem deixat constància fotogràfica
El temps i la seva proximitat ens ha donat per anar a dinar a casa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home