Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Wednesday, February 06, 2019

Sant Julià de Granollers i Granollers de Rocacorba

La sortida d’aquest dimarts l’hem fet a la comarca del Gironès al que podríem considerar a l’ombra del Rocacorba. Hem anat a la Casa fortificada de Can Sala, a Sant Julià de Granollers de Rocacorba i a l’església i castell de Granollers de Rocacorba.
Paisatge des de Granollers de Rocacorba
Per anar-hi hem anat fins a Girona per seguir cap a Sant Gregori, hem deixat Sant Gregori i Sant Martí de Llémena i al Moli d’en Sala hem agafat a la dreta direcció Granollers.
A tocar del km 2 a la dreta hi ha una senyalització i una escultura, l’escultura recorda a Pere Joan Sala, cabdill dels remences radicals i la senyal indica: Masia de Can Sala i Rocacorba, la pista  que mena a la dreta és on hi ha la Masia fortificada de Can Sala, la que mena cap a l’esquerra va a Rocacorba i a Sant Julià de Granollers de Rocacorba,
La Masia de Can Sala queda a uns tres-cents metres d’on hi ha les indicacions i val la pena anar-la a veure, és una edificació majestuosa i molt ben conservada, amb una pallissa singular. Amb més d’una dotzena de gats, cap gos ni persona humana.
Pere Joan Sala (Granollers de Rocacorba, ? – Barcelona, 1485) va ser el cabdill dels remences radicals que va encapçalar la segona guerra remença, que comença amb l'Alçament de Mieres el 1484.
La segona guerra remença va ser motivada per l'intent d'actuació judicial contra els béns dels remences que es negaven a pagar els censos senyorials. Addicionalment, cal valorar que hi havia hagut una coincidència d'interessos i de suport entre els remences durant la seva primera revolta i el rei Joan II en la guerra civil catalana. Varen coincidir en el temps (1462-1472) i en l'adversari: la Generalitat i la noblesa. No obstant això, en acabar la guerra civil catalana, el rei es va desentendre de la causa remença.
Masia fortificada de Can Sala
Conjunt format per la masia i dues pallisses: una posterior formant carrer amb la masia i l'altra al costat de la façana principal formant una agrupació d'habitacles. Tot al voltant d'una era pensada pels camps de conreu. La masia ha estat molt transformada i actualment no té cap element defensiu visible
Del conjunt cal destacar la pallissa, més a prop de la masia, de planta rectangular i amb un pilar quadrangular. Els accessos són en cantonada i estan oberts a l'era, penjada de camps de conreu per un mur de contenció de pedra, a través de dos arcs de mig punt. Coberta a dues aigües. Realitzat en pedra vista i l'interior amb terra de llosana de pedra.
Hem deixat la Masia i hem retornat al punt de sortida on hem agafat la pista que va al Rocacorba, a uns 150 m. hi ha la bifurcació a Sant Julià i Rocacorba, nosaltres hem seguit fins a Sant Julià a uns 6oo m. des de la bifurcació. És una ermita que té un porxo, o galilea a l’entrada i que s’hi esta fent un treball important de rehabilitació.
En l’indret hi ha una petita capsa en forma de capella aixecada i a dins diferents llibres per qui vulgui aprofitar la tranquil·litat del lloc per llegir. És un servei de l’entitat Òmnium que no havíem trobat en cap altre lloc.
Sant Julià de Granollers de Rocacorba
Capella d'una sola nau, amb absis de punt rodó i galilea de sostre de cairats de fusta i pilars de pedra cantoners que aixopluga la porta semidovellada de pedra, amb un òcul circular al damunt. Coberta amb teulat a dues aigües i carener perpendicular a la façana principal.
Al costat dret s'hi ha afegit la sagristia de planta rectangular i teulat a un vessant. La façana es clou amb un campanar d'espadanya d'arc de mig punt.

Era arrebossada però ha caigut. El cairat principal de la galilea és fet de pòrtland.
Hem abandonat el lloc i hem tornat al punt de sortida, aquí hem agafat el cotxe i hem seguit amunt fins a Santa Maria i el castell de Granollers de Rocacorba. Extraordinari conjunt arquitectònic que et trobes al final de la carretera. Sembla estrany que en un lloc tant tranquil i solitari et puguis trobar la grandiositat de l’església i del castell.
A nosaltres ens ha sorprès per la seva dimensió el Comunidor que hi ha davant de l’església, el doble del nostre de Santa Maria de Porqueres, de ben cert que des d’aquest indret es podien conjurar i allunyar tot tipus de pedregades, dimonis i mals esperits.
Església de Santa Maria de Granollers de Rocacorba
L’església és d'una nau, de planta rectangular i absis poligonal. S’accedeix per una porta d’arc que presenta una inscripció de simbologia cristiana al damunt. La porta està dins un marc de formes arrodonides on hi ha una data, 1785, i una inscripció: CHARITAS ME REEFICAVIT ANNO A NATIVITATE DOMINI 1785. Damunt la porta hi ha una escultura dedicada a la Mare de Déu i, més amunt, una rosassa treballada.
Castell de Granollers de Rocacorba de Sant Martí de Llémena és un casal prop de l’església (s. XVII), habitat per masovers. El conjunt està format per: la pallissa, l'edifici (castell transformat en masia) i el jardí tancat, situat davant la masia i guanyant el desnivell amb un mur de pedra. L'edifici central és el que havia estat castell medieval de la Baronia de Granollers, però que s'ha transformat en masia habitada. El conjunt és de planta rectangular, de planta baixa i dos pisos excepte a la torre, que en té quatre. La coberta és a dues aigües i el carener paral·lel a la façana, excepte la torre, que el té perpendicular.
Entre un lloc i l’altre s’ha fet l’hora de dinar i hem decidit refer el camí, tot baixant hem trobat un restaurant a la dreta que ens ha permès refer forces i seguir cap a Banyoles.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home