Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Friday, December 28, 2018

A Sant Miquel de Coma de Roure


Avui hem sortit per conèixer una ermita de l’Alta Garrotxa, concretament la de Sant Miquel de Coma de Roure. Una ermita que queda dins el Parc Natural de la Garrotxa i que s’hi accedeix des de Sales de Lierca o des de Beuda.
Nosaltres hem optat per sortir de Sales de Lierca que a través d’una pista a trossos asfaltada, a voltes de terra i amb trossos encimentada et porta fins la Casa de Coma de Roure, molt propera a l’església.
L’alçada a Sales de Lierca és de 306 metres i Coma de Roure està a 800 aprox. per una pista de 7 km. En el pla del Pedró hem deixat el cotxe i hem seguit el camí a peu . En aquest indret hem trobat una senyora que ens ha dit com arribar a l’església ja que ella viu a la casa de Coma de Roure, ens ha dit que havia deixat la porta de l’església oberta.
Del pla del Pedró a la Masia un passeig de 20 minuts on hem arribat previ passar per una porta que barra el pas al bestiar. Coma de Roure és una masia molt gran de estructura i forma quadrades amb dos pisos i golfes i a la qual estan rehabilitant o fent un manteniment. 20 minuts per arribar a la masia però per trobar el camí de l’església 20 minuts més voltant per allà. Aquest fet ens ha permès conèixer un mirador a sobre de la casa que deu tenir una vista panoràmica excel·lent. El dia era del tot tapat amb molta boira i només hem vist prou bé la pedrera de Beuda. Però hem pogut constatar  que ha de ser un mirador extraordinari.
Per fi hem trobat el camí en el lloc més fàcil de trobar i que ens hem deixat sense adonar-nos-en, hem arribat a l’església de Sant Miquel de Coma de Roure, un edifici quadrat amb un petit campanar d’espadanya únic signe de que és un lloc religiós.
 Sant Miquel de Coma de Roure
A l’extrem nord-oest del terme de Beuda i abans d’arribar a Espinau, en un petit. Coll trobem l’ermita de Sant Miquel de Coma-de-Roure, dotada en el segle XVII-XVIII i bastida probablement a sobre d’una d’anterior, esmentada del segle XIII amb el nom de Sant Miquel de Sarrugada.
És una bona caminada, però apta només per a persones que estiguin una mica acostumades a fer excursions. Si es vol visitar el indret, però sense haver de caminar, sempre queda el recurs de pujar-hi en cotxe (millor en un tot terreny) des de Sales de Llierca (per Can Cervosa del Pla, casa també coneguda per Can Morros). Text ajuntament de Beuda

L’ermita segons el que hem llegit se li atribueix la seva construcció al segle XIII i que se la coneixia antigament amb el nom de Sarrugada. Malgrat  en el llibre “Espai Natural de l’Alta Garrotxa de l’editorial Llibres de Batet fan aquesta asseveració, hi ha una aportació en la Web d’aquesta editorial en que un visitant del portal diu: En la pàgina 17 diu que l’esglesiola de Sant Miquel de Coma de Roure és d’origen medieval, sense especificar més. L’edifici actual és molt més recent, del segle XVIII, És probable que aquest edifici actual en substituís un de més antic, del qual no en queda ni rastre.
Tant l’exterior com l’interior de l’església està molt ordenat i polit, sembla un lloc preparat per a fer-hi meditació, hi ha coixins, estufes de butà i de llenya i pel que hem vist per el camí i en l’entorn de l’ermita s’utilitza aquest espai per pregar, reflexionar o simplement per gaudir de la bellesa de l’entorn i de la seva solitud.
Hem recollit els goigs a llaor de l’Arcàngel Sant Miquel que presideix l’altar mitjançant una pintura en la mateixa paret.
Sou guia del vianant,
en solitaris camins,
i el vostre esguard vigilant
acompanya els pelegrins.
Per això en lloc tan encrespa 
protegiu el nostre anhel
sigueu el nostre advocat,
oh Arcàngel Sant Miquel.  
És com l’estel del matí
la vostra ermita boscana,
refulgint prop del camí
que del Mont baixa a la plana.
Que per Vós al Mont sagrat
vagi l’ànima fidel
sigueu el nostre advocat,
oh Arcàngel Sant Miquel
Edifici de l'església
 Hem refet el camí passant un altre cop per davant la casa on ni el gossos diuen res, hi ha una sensació de recolliment a l’entorn, la font, el tòtem, l’abeurador tot discret però present.
En  20 minuts hem arribat al cotxe i hem refet els 7 km. de baixada fins a Sales de Lierca. Hem tingut temps d’anar per la pista de Sales a l’Orri fins el veïnat de Monteia a explorar una propera sortida a Sant Miquel de Monteia.
L’hem deixat per una altra ocasió i hem retornat a Sales de Lierca per dinar. Sabíem, de la darrera visita al poble, d’un lloc a la urbanització de la Cometa “Can Suru” un indret enfilat on hi ha una bona vista de la vall. Pel que hem vist fan una cuina pels treballadors de la construcció, gent d’alguna indústria o sigui un lloc on els que treballen per l’indret coneixen prou bé. Hem menjat bé amb un menú correcte. Sortint ja hem enfilat el retorn a Banyoles.
 

0 Comments:

Post a Comment

<< Home