Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Saturday, December 08, 2018

Sant Andreu de Castanyet i Santa Creu d'Horta


L’excursió d’aquest dimarts ha estat a la comarca de la Selva, Ens hem decidit per anar a conèixer dues de les ermites de la Ruta de les 10 Ermites. Sant Andreu de Castanyet i Santa Creu d’Horta.
Hem sortit per l’autopista AP7 per anar a trobar la C-25 per Fornells de la Selva (tram sense pagament) que hem seguit fins a Santa Coloma de Farners, arribat a Santa Coloma hem anat a buscar la GIP-5511 que es troba a dins de la població i on una indicació afavoreix el trobar-la fàcilment. Hem anat per una carretera asfaltada fins a l’aparcament de sota l’església. L’aparcament es comparteix amb un restaurant que hi ha a peu de carretera que s’anomena “La Taverna”.
A més de l’ermita hi ha una Casa de Colònies força gran que pertany  a una parròquia del Maresme. L’ermita està situada a la capçalera de la vall del Castanyet a 4 km. de Santa Coloma, la riera de Castanyet és un afluent de la de Santa Coloma i es troba envoltada d’una abundant vegetació, en la qual predominen com indica el seu nom els castanyers.
Sant Andreu de Castanyet
L’edifici, és de factura probablement romànica, molt retocada. Es troba adossat a la rectoria del s. XVIII, una finestra de la qual té la inscripció a la llinda de 1618 i a la portalada de 1757.
El temple està compost per un absis semicircular situat a llevant (de 5m x 3m), del qual només s'observa la capçalera perquè en els seus costats s'hi ha afegit la sagristia, té planta rectangular al sud i una petita dependència semicircular al nord que aprofita la paret del campanar, aquest, de planta quadrada i coberta piramidal, amb quatre finestrals d'arc de mig punt i els murs revocats amb morter i calç. La campana és de bronze, de l'any 1940.

Quan a l'accés, la porta d'entrada es troba sota un cobert de nova construcció, d'arc rebaixat que comunica amb l'antiga rectoria i està formada per carreus granítics a cada brancal, una llinda al terra i un dintell superior. A la façana d'aquesta entrada, damunt l'arc rebaixat, hi ha una creu de ferro amb la inscripció "Santa missió any 1930".
L’antiga església ja és documentada en el segle XIII i es tracta d’un petit edifici de factura romànica.
Espargides per la vall hi ha nombroses masies, entre les qual destaca el gran mas Albó, visible a mig vessant del veí serrat del Corb.
Hem vist que podríem anar fins a l’Espinau amb cotxe mitjançant una pista de terra continuació de la que anàvem que no hem dubtat en seguir. A tres km hem trobat la indicació per anar al Mas Albó. Hem seguit aquesta pista, deliciosa, ample i molt ben compactada, amb alzines sureres a banda i banda.

A 8,5 km de Sant Andreu hem arribat a l’Espinau, una masia una mica destertelada amb un parell de cavalls que han donat la benvinguda, no hem vist ningú, a diferència de la darrera vegada que hi havíem estat i que fins hi tot ens varen donar una targeta ja que funcionava com a restaurant.
Hem decidit seguir l’excursió per la ruta del bandolers per anar a conèixer l’ermita Santa Creu d’Horta. Es tracta d’un camí prou fressat que va perdent alçada per arribar a baix de tot a la riera i anar remuntant fins arribar a un coll tot guanyant alçada. En total 4,3 km. fins l’ermita.
L’església de Santa Creu d'Horta està estructurada en dos elements: per una banda, tenim la rectoria i per l’altra l’església. L’església és d’estil neoclàssic. La façana, la qual està arrebossada, és molt senzilla i presenta una sèrie d’elements interessants: en primer lloc un portal d’arc amb uns grans muntants de pedra ben desbastats i treballats. Seguidament hi ha una fornícula, la qual alberga al seu interior una creu de ferro forjat. Una creu ubicada sobre un petit basament o pedestal i d’aspecte sobri però elegant. En tercer lloc trobem un ull de bou i finalment un respirall en forma ovalada. El campanar que corona l’església, de torre quadrada i teulada piramidal, queda pràcticament ocult pel fet que la rectoria està immediatament adossada a l’església.
Des de Santa Creu d’Horta es pot anar fins el Subirà com indiquen els senyals de la  fotografia a més de poder anar fins a Santa Bàrbara, Osor etc.
Nosaltres hem refet el camí, camí que pertany a la ruta d’en Serrallonga fins anar trobar el cotxe a l’Espinau.

La ruta d’en Serrallonga és un sender de Gran Recorregut (56 km) que enllaça els principals pobles del massís de les Guilleries. L’itinerari principal uneix Santa Coloma de Farners amb Sau (Osona) passant per Osor. Té també dues variants que enllacen les poblacions d’Anglès i Sant Hilari Sacalm amb aquest ruta. La ruta permet conèixer de prop els llocs més destacables per on va actuar en Joan Sala, el mític bandoler de les Guilleries, també conegut com en Serrallonga. En un entorn clarament forestal, es recorren els encreuaments de camins on realitzava atracaments, colls on era esperat per batlles i sometents, la casa on va viure (Can Serrallonga), els masos on s’amagava, etc., així com el lloc on va ésser capturat després d’una traïció. L’itinerari també té un gran interès naturalístic, ja que discorre per l’espai protegit del massís de les Guilleries, amb importants boscos d’alzinars i suredes, castanyedes, fagedes, etc. Pràcticament la totalitat de l’itinerari es desenvolupa a la comarca de la Selva, exceptuant uns centenars de metres que permeten arribar fins a l’embassament de Sau.
Hem retornat a Santa Coloma on hi hem dinat i tornat a Banyoles.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home