Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Saturday, December 08, 2018

Castell de Pontós i Jaciment Ibaric de Mas Castellar


La sortida d’aquest dimarts ha estat a la comarca de l’Alt Empordà per anar a conèixer el castell de Pontós i el jaciment ibèric de Mas Castellar.
Per arribar a Pontós hem sortit en direcció Esponellà on hem seguit cap a Vilert, Parets d’Empordà fins al poble de Bàscara i hem seguit per la N.II direcció nord fins arribar en pocs km. a la població de Pontós.
A l’arribar al poble hem deixat el cotxe i hem preguntat pel castell, ens han indicat per una pista de terra que porta al veïnat del Castell i al castell.
El castell queda dalt d’un turó a 126 m. altura que permet una bona panoràmica i una bona vista de la serralada dels Pirineus i de la plana Empordanesa. Pel que hem vist la superfície del castell era força important quedant en aquest moment algunes parets i un espai més central on es poden veure diferents portals i obertures.
Castell de Pontós
Situat dalt d'un turó, conegut com el Barri del Castell, a uns 500 m del poble, el castell de Pontós es conserva molt enrunat i desfigurat perquè les seves restes van ser aprofitades per bastir-hi diverses cases. Del que es manté dempeus es pot distingir una part de construcció dels segles XI-XII, feta amb carreus mal escairats i còdols trencats, i una altra més gran, dels segles XIII-XIV, feta amb carreus rectangulars de pedra sorrenca. Posseïa una capella, actualment perduda. Es conserva una estança coberta amb volta i també un pou.
El castell de Pontós degué ser construït al segle XI. L'any 1087 apareix esmentat el cavaller Arnau de Pontós, però la primera notícia del castell pròpiament dit no la trobem fins l'any 1209, quan era propietat de Dalmau de Creixell. L'any 1276, Blanca de Creixell el va vendre a l’Infant Pere el qual, un cop rei, el degué fortificar. L'any 1352 la corona va cedir els drets del castell a la família Pau. D'aquesta va passar als Pontós i poc després als Sagarriga.

En acabar la descoberta hem retornat a la N.II per seguir amunt fins a trobar la indicació de Mas Castellar, per una pista de terra hem arribat davant del mas, hem aparcat el cotxe i molt aviat  ha vingut una persona que ens ha preguntat si anàvem a veure el Poblat ibèric, amb la nostra confirmació l’home ens ha comentat que dintre del Mas hi ha una exposició amb plafons i material que podíem visitar si era del nostre interès. No ens hem fet pregar i hem entrat a un espai molt ben explicat on a més dels plafons que fan referència al jaciment hi ha unes màquines per moldre i premsar l’oli de quan ells en feien que ens han sorprès per lo ben conservats..
Cada un dels plafons explica una seqüència del descobriment del yaciment i del que s’hi ha trobat al poblat d’una manera molt entenedora i amb uns dibuixos molt ben elaborats que et fan adonar de la importància de la troballa. La persona que ens ha acompanyat és la persona que en el seu moment va trobar els primer trossos de ceràmica en llaurar un camp de la finca.
El jaciment de Mas Castellar de Pontós,
Està situat sobre una petita elevació, entre la riba esquerra del Fluvià i l’Algama, a uns 2000 m al nord de Pontós i prop de la masia que porta el seu nom. El jaciment correspon a l'edat del ferro inicial (s.VII aC) i tota l’època ibèrica i desapareix en l’època romana (principis del s. II aC).

Des del 1990 al 2004 s’han portat a terme treballs d’excavació arqueològica, sota la direcció de la Dra. Enriqueta Pons, conservadora de la seu de Girona del Museu d’Arqueologia de Catalunya. En tots aquests anys de treball cal destacar la descoberta d’un important conjunt patrimonial que s’estén per una superfície d’uns 8000 m², tot i que el complex arqueològic en el seu conjunt ocuparia un espai en cap cas inferior a les 5 ha. Les restes actualment visibles estan formades per la part frontal d’un oppidum fortificat del segle V aC, el qual, al llarg del segle IV aC, va ser desmantellat i substituït per un establiment agrícola que gestionà un immens camp de sitges i que va perdurar fins a principis dels s.II aC.
Les excavacions han estat interrompudes entre els anys 2004 i 2008, període en el que s’ha avançat en els estudis i treballs analítics de les darreres campanyes. L’any 2009 s’obre una nova fase d’actuacions amb la realització d’un pla director del conjunt arqueològic de Mas Castellar amb la col·laboració de la Diputació de Girona. En aquest pla està previst la represa dels treballs arqueològics i encetar un nou plantejament on un dels objectius principals serà l’adequació a la visita pública del conjunt de les restes conservades.

(Text recollit de la web. del Museu d’arqueologia de Catalunya)
En acabar la visita del museu hem anat a veure les restes que ja han estat descobertes i que són  2 espais a una distància de 60 - 70 m. un de l’altre. Seria molt interessant poder fer una visita guiada per comprendre i entendre els diferents espais com les sitges, els forns, els habitatges, magatzems, etc.
Pel que ens ha dit el propietari del mas que molt aviat un grup de 12- 14 persones inicien una estada per continuar treballant en el jaciment. Ens hem acomiadat tot agraint el seu temps i la seva predisposició per atendre’ns.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home