Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Friday, December 28, 2018

El Brull i Sant Cristòfol de la Castanya


La sortida d’aquest dimarts ha estat una altre vegada al Montseny, aquesta vegada a la vessant meridional. Hem repetit el recorregut fins a Viladrau anant a trobar la C-25 a Fornells i sortida a Viladrau, arribats al poble hem seguit cap a Seva i cap el Brull.
Aquí hem fet la primera parada a El Brull vila on feia molts anys que no hi haviem estat, hem fet unes fotografies, hem admirat el paissatge de tota la serralada pirinaica nevada i hem pujat fins la pared i torre del castell unic testimoni que queda en peu i hem anat a veure a l’església que queda davant per davant de les restes del castell.
El Castell del Brull es troba a El Brull (Osona), tot i que originàriament formava part del terme de Seva, del qual després va ser el centre jurisdiccional. Va ser domini dels comtes de Barcelona i possessió dels vescomtes d'Osona-Cardona. Ha estat declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.
Queden poques restes d'aquest castell, molt important en el seu moment. Sembla que tenia planta pentagonal, apuntada al sud. Era reforçada a les cantonades amb torres de planta circular i una altra torre al centre del mur nord. De fet el que s'ha conservat és l'angle nord-est de la fortificació on és visible una torre, d'un metre d'amplada, que va quedar recoberta per una altra torre construïda posteriorment quan es va reforçar la fortificació.
Com passà amb el castell, l'església de Santa Maria del Brull, encara que ja és documentada el 1018, a mitjan s.XI, entre el 1048 i el 1060, se’n va construir una de nova. Ha estat sempre l'església parroquial del lloc. La va consagrar Guillem de Balsareny, bisbe de Vic. A més de sant Martí, sant Miquel i sant Joan també tenien un altar a les absidioles, actualment desaparegudes, situades a banda i banda de l'absis. A partir del s. XIV, es va fer un altar dedicat a Santa Maria. Entre els ss. XVI i XVIII es van fer moltes reformes, sobretot a l'interior, es va obrir el portal de ponent i es va aixecar el campanar.
Hem seguit fins a Collfornic, punt des d’on es poden començar les excursions al Matagalls, El Pla de la Calma, Sant Segimon, o a Sant Cristòfol de la Castanya lloc que havíem triat per la sortida d’avui.
La pista surt de costat mateix del restaurant de Collfornic i va baixant a poc a poc en un recorregut de 4,6 km sense cap dificultat, la pista entremig d’alzinars, ens durà fins a Sant Cristòfol de la Castanya passant per la casa de la Cortada  on hi hem vist gallines, peons i oques davant de la casa, un cotxe però cap persona i per la font i la casa de Can Boscas.

 Sant Cristòfol fou centre espiritual del remot veïnat de masies escampades per aquest vessant. El lloc mereix un bon descans i uns ulls oberts a tanta bellesa. El paisatge és ben encisador. Hem arribat a Sant Cristòfol on es troba l’església i la rectoria, per sort l’esglesia era oberta i hem pogut llegir els goigs en lloança del gloriós màrtir Sant Cristòfol, que la tornada diu així:
Tant al pla com a muntanya
Sant Cristòfol protector
A les gents de la Castanya
Ompliu de vostre favor
Un cop llegit els goigs hem fet alguna fotografia de l’interior. Adossada a l’església es troba un petit cementiri per els veïns d’aquesta vall anomenada de la Castanya.
Sant Cristòfol de la Castanya
Al vessant sud del Puig Ventós del massís del Montseny, a una alçada de 922 mts. trobem la petita església de Sant Cristòfol de la Castanya formant conjunt amb la rectoria adossada, ara una casa particular. Consta d'una sola nau coberta amb volta de canó apuntada reforçada per tres arcs torals. Ha desaparegut l'absis romànic, substituït per una capçalera de planta trapezoïdal. Entre aquest absis i el campanar de torre es bastí la sagristia al segle XVII. S'accedeix per la porta original d'arc de mig punt, situada al mur de migjorn. El campanar de torre de planta quadrada adossat al mur de migdia, data del segle XII i conserva una finestra geminada amb columna i capitell mensuliforme.
Capella de Sant Bernat de Menthon
Es tenen notícies documentals d'aquesta església dels anys 1025, 1047 i 1050. Sabem que el 1082 va ser consagrada pel bisbe de Vic Berenguer Seniofred de Lluçà, a petició de R. Folc, vescomte de Cardona i senyor del Brull. Al seu interior es conservava un retaule fet expressament pel pintor Bertran Badia, que va ser posteriorment substituït per un altre de barroc, cremat durant la Guerra Civil. La seva acta de dotació data del 7 de juny de 1082 i es conserva a l'Arxiu Episcopal de Vic. La Castanya mai havia estat parròquia, sinó que depengué des dels seus orígens de Sant Martí.
Hem retornat a Collfornic, i hem seguit en direcció al poble del Montseny, abans d’arribar-hi hem fet una parada al paratge de Sant Bernat del Montseny. La capella de Sant Bernat de Menthon és un monument del municipi de Montseny inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Al costat de la capella hi ha un hotel de muntanya del grup Husa.
Hem deixat Sant Bernat hi hem fet parada a l’Estanc un petit restaurant del poble del Montseny. Al sortir ja hem anat a trobar l’AP7 a Sant Celoni. Una sortida amb molt de cotxe per fer per la vessant Sur del Montseny.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home