Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Saturday, December 08, 2018

Al poble d'Anglès i Sant Pere Srstronques


Avui hem anat al poble d’Anglès per conèixer el seu barri gòtic i fer una caminada des d’aquesta vila fins a l’ermita de Sant Pere Sestronques.
Val a dir que no havíem fet mai una descoberta per aquest poble, però quan vàrem llegir que el seu municipi tenia un magnífic barri gòtic va créixer el nostre interès, si això ho podíem vestir amb una excursió d’un parell hores ja teníem la matinal del dimarts
Arribats a Anglès hem anat a l’Ajuntament a demanar un plano per conèixer on teníem d’anar per veure les cases i edificis del seu barri gòtic, amb molta amabilitat ens han ofert tota classe d’informació per descobrir tots els indrets i voltants del poble.
Tot anant cap a l’Ajuntament ja hem vist al carrer Major quatre o cinc cases  molt boniques, amb una explicació en cadascuna d’elles, la majoria són cases de tres plantes i alguna a més amb golfes, pertanyen la majoria al s. XVI i XVII.
El final del carrer Major es troba la plaça de la vila on es troba l’edifici de l’Ajuntament. La plaça havia sigut el pati d’armes del castell ja que és el lloc més alt de la vila.
Hem començat per anar a veure una casa al carrer del castell “Can Peix” un habitatge construït per Rafel Masó, es tracta d’una casa modernista de planta baixa i pis, en la que hi hem vist unes ménsules de pedra que sobresurten de la façana amb dibuixos de peixos i amb el nom de “Casa Peix” diferents motius d’ornamentació complementen la decoració de la façana.

Sortint del carrer del Castell hem seguit cap el carrer d’Avall on hi ha la majoria de cases gòtiques, algunes del s. XV i XVI, La majoria en molt bon estat de conservació n’hem comptat set o vuit, més unes voltes, més unes arcades molt interessants.Un carrer que val la pena conèixer i gaudir del seus diferents estils arquitectònics.
Vila Vella d’Anglès
El barri vell d'Anglès reuneix diversos estils arquitectònics que li atorguen un gran valor històric i artístic. Destaquen especialment el Carrer Major i el Carrer d'Avall, en el qual sobresurten dues arcades peculiars i interessants. Gairebé tots els edificis del barri antic ofereixen un gran interés, com a conjunt o com a detalls arquitectònics com ara portals, finestrals, dintells, inscripcions, etc.
Els carrers i carrerons del nucli antic (Carrer d'Avall, Carrer Major, Travessera d'Avall -antic Call jueu-, Plaça de la Vila, Carrer del Castell, Carrer de Jacint Verdaguer, Carrer del Molí...) permeten observar l'evolució de l'arquitectura rural catalana des de l'època medieval fins al noucentisme. Destaca sobretot l'estil que podríem anomenar gòtic final i primer renaixement.
(Viquipèdia)
Amb la documentació que teníem i la que ens han donat, hem sortit d’Anglès per deixar enrera el poble i aparcar el cotxe al costat d’una zona industrial on ja hem vist el cartell de la direcció que ens calia prendre. A Sant Pere Sestronques tres km. que hem fet pel mig de camps de conreus, camps on pasturen multitud de vaques i un bon tros de  bosc on hi hem vist moltes alzines, molts pins, molts bassals d’aigua i molts avellaners, se’n diu el “camí dels avellaners” i a més el recorregut transcorre per l’antiga via medieval que comunicava Anglès amb Santa Coloma de Farners.
També hem vist que, en els llocs on hi toca el sol, el bruc ja és florit.
Amb un  tres i no res ens hem plantat a l’ermita que queda en un meandre del rierol de Sant Pere, una llàstima que no hi corria aigua, ja que l’ermita es troba en un lloc bucòlic, al bell mig d’un prat on hi una plantació de plataners joves.
Sant Pere Sestronques
Alguns estudiosos consideren que aquesta església pot tenir un probable origen pre-romànic. Inicialment fou sufragània de Sant Amanç d’Anglès, i desprès va passar al terme parroquial de Sant Martí Sapresa. A partir del s. XIII fou un lloc de gran devoció comarcal. Gràcies a la restauració del 1994, feta per la família Bassols, es van reparar les cobertes i el paviment de l’edifici i també es va descobrir una obertura amb arc de ferradura de grans dimensions, al mur nord.
És una esglesiola de planta rectangular amb un absis semicircular allargat i irregular de tipus molt arcaic. Una estructura de fusta cobreix la nau, mentre que l’absis té volta de quart d’esfera. L’absis comunica amb la nau per mitjà d’un arc triomfal de mig punt que arrenca d’una imposta senzilla. A l’exterior no presenta cap ornamentació ni cap finestra. La porta, al costat oest, és adovellada de mig punt i la corona una campanaret de cadireta d’un ull. Un banc d’obra recorre les parets laterals internes de la nau i una part de l’absis. Per la seva disposició i arcaisme, se la considera com una construcció feta encara sota la influència de l’arquitectura del s. X.
Hem retornat a Anglès per recuperar el cotxe i hem sortit per una carretera estreta però molt agradable que ens ha portat fins a Brunyola vila on hi ha un castell, on s’hi fa una fira de l’avellana i que el restaurant tanca els dimarts. tot això ho desconeixíem i ens a agradat molt descobrir-ho perquè l’indret és molt bonic. Desprès de fer una descoberta pel perímetre del castell hem abandonat Brunyola per anar a dinar a la Crosa (és el nom d’un volcà molt proper) en el veïnat de Sant Dalmai.
El dinar molt correcte, molt ben atesos i el principal també molt bé, al sortir ja hem fet cap a Banyoles

0 Comments:

Post a Comment

<< Home