Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Friday, December 28, 2018

Sant Miquel de Monteia


La sortida d’aquesta setmana és a la comarca veïna de la Garrotxa. Hem decidit anar a conèixer Sant Miquel de Monteia, una ermita romànica del segle XI, que es troba al veïnat de Monteia, en la pista que des de Sales de Lierca va a l’Orri i si se segueix va fins a Gitarriu per arribar finalment a Sadernes.
Hem sortit de Sales de Lierca i abans de pujar a Monteia hem anat a veure el Castell de Sales
Castell de Sales de Lierca
 
El castell de Sales és sens dubte el referent històric més important del poble. El castell fou cap d’una Baronia que a més del poble de Sales (inclou Sadernes, Gitarriu, Sant Grau d’Entreperes i Monteia) comprenia els pobles de Tortellà, Argelaguer i Palau de Montagut.
Avui aquest castell és de propietat privada, encara és habitat tot i que actualment li convindria una bona restauració.
Hem fet unes fotografies i hem seguin amunt endinsant-nos en l’Alta Garrotxa amb aquell paisatge trencat i de mala petja. Hem arribat a Monteia, llogarret de 3/ 4 cases deshabitades on en alguna d’elles surt fum de la xemeneia, és prova evident que el pastor de les vaques s’hi escalfa o és fa el dinar.
Amb el cotxe hem seguit pista amunt per veure a quina vessant de la muntanya que teníem a davant es trobava l’ermita. En una ocasió baixant de l’Orri l’havíem vist. Un cop localitzada hem retornat al llogarret on hem deixat el cotxe en un lloc adient i hem començat a caminar per una camí molt fressat, quasi una pista que va pujant,

Sant Miquel de Monteia

 
no hem trobat cap senyal però el camí sembla que segueixi la direcció prevista, anem fent via i en trenta minuts d’una pujada suau  ja ens trobem davant de l’Església de Sant Miquel de Monteia. Es tracta d’un temple romànic del Segle XIII construït sobre un d’anterior del segle XI, d’una nau i absis semicircular amb finestra de doble esqueixada. Adossat a l’ermita hi ha un petit cementiri amb sis tombes que el enterrament més recent és del 1958, segurament que ara deuen fer els enterraments a Sales de Lierca, degut a que no hi ha més possibilitats en el cementiri i que l’accés a l’indret no és fàcil.
Sant Miquel de Monteia
Es tracta d'un temple d'una sola nau, amb volta apuntada, de finals del segle XII o començament del següent. Les restes de dos capcers esglaonats, de pedra més treballada, i d'una coberta de llosa, abaixada de nivell en la construcció arribada als nostres dies, constaten l'existència d'un temple anterior que es pot considerar del segle XI. A migdia, s'aprecia una porta d'entrada amb un arc de mig punt i un llum rectangular, així com una finestra i cornisa. A ponent, hi ha una finestra i un campanar d'espadanya d'un sol ull, descentrat vers la banda de migjorn. També cal destacar la presència d'un absis a llevant amb tres finestres.
La pica romànica d'immersió conservada a l'interior no té cap tipus d'ornamentació. El diàmetre exterior amida 72 cm, l'interior 56 cm i l'alçada és de 64 cm.
A l'interior, també destaca la cornisa que corre els murs i els seients de pedra adossats als laterals, així com la volta de quart de cercle de l'absis.
L’entorn de l’ermita és molt acollidor i amb suficient espai per fer-hi un bon aplec.

Església i cementiri

 

Ruïnes del castell de Montpalau

 

Er

 
Hem baixat amb la feina feta i  amb prou temps que hem decidit fer una altra descoberta, hem baixat fins a Sant Jaume de Lierca i ens hem decidit per anar a veure el Castell de Montpalau i Santa Magdalena de Montpalau que es troben situats en el mateix puig. Per arribar-hi cal endevinar el carrer de Sant Jaume que en la seva continuació et porta a l’encreuament  que va a Can Turró i a la Miana, en aquest indret hem deixat el cotxe ja que hem vist dalt d’un puig les restes del castell. Amb un fort pendent hem arribat a una esplanada on hi ha el castell El castell primitiu esta situat a la muntanya on es dreça la Capella dedicada a Santa Magdalena, erigida pels senyors de Sales el segle XII, molt a prop de la qual hi ha les ruïnes de la fortalesa, emergint la torre entre la boscúria. Segons s’ha vingut a dir, Santa Magdalena era la capella del castell. La família dels Montpalau decidiren bastir la seva casa forta al pla, donant isolament al castell primitiu i s’instal·laren a l’edifici del segle XV que s’alça prop de l’Església parroquial. La nissaga Montpalau excel·lí de manera molt notable en la historia del país i són molts els seus membres que destacaren en el món de la política i de les arts.
Santa Magdalena
L’església de Santa Magdalena de  Montpalau és una ermita romànica d’una sola nau amb absis a la que s’hi ha afegit una bonic porxo. Queda enfilada damunt la serra de Fontanals i des d’allà és gaudeix d’una bona vista sobre les valls del Fluvià i el Lierca.
Baixant ja hem decidit anar a dinar i ens hem decidit per anar  a Montagut, que ja ho coneixíem.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home