Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Friday, December 28, 2018

Sant Marçal i Santa Fe del Montseny


La sortida de la que us volem parlar avui és una excursió que varem fer en dos dimarts. Ha estat una sortida per conèixer un recorregut circular que transcorre per sota  del turó de Morou al Montseny. Per arribar-hi, les dues vegades, hem fet el mateix recorregut AP-7 fins a Fornells, i C-25 fins a la sortida de Viladrau. A Viladrau es pren la carretera que va fins a Santa Fe del Montseny (88km. des de Banyoles) La primera vegada varem fer una aturada a Sant Marçal, varem veure l’ermita i el restaurant que fins fa poc era només per la gent que hi feia estada i ara és obert a tothom que hi vulgui anar.
Sant Marçal del Montseny
Sant Marçal de Montseny
És una ermita romànica situada al municipi de Montseny, al Vallès Oriental, gairebé al límit amb el d'Arbúcies, a la Selva. Es troba a 1.093 metres d'altitud, entre les Agudes i el Matagalls i prop de la font de la Tordera. Està molt propera al punt on es troben les comarques del Vallès Oriental, Osona i la Selva.
La primitiva església de Sant Marçal de Montseny està documentada el 1053, on es va retirar el monjo Guifred i la seva família, sota la protecció del bisbat de Vic. El 8 de desembre de 1066 es consagra l'església i es funda l'abadia. El 1104, es va consagrar de nou l'església després d'uns anys d'abandonament. Des del 1624, després d’uns anys de decadència, no hi resideix cap més monjo. El 1635 va quedar a càrrec del rector de Sant Julià de Montseny, cosa que feu que passés a dependre de la diòcesi de Barcelona.
Font de Sant Marçal
«
Déu te guard, vianant. Que t'imposi el Montseny
una mica d'amor i una mica de seny.
Ací tens una font que parlar-te podria.
Ací tens un pedrís clapissat de falzia.
La virtut del Montseny és aquest rajolí
que d'avets i de faigs la fullaca esbandí.
La virtut del Montseny es congria a l'altura.
Per ço té aquesta font una ullada tan pura
i la seva canal dóna l'eco planyent
de la fusta del bosc torturada pel vent.
»
— Guerau de Liost (1878-193

Arribats a Santa Fe vam anar a Can Casades que és el centre d’informació en aquest indret del Montseny. Amb la fitxa a la mà varem començar el recorregut, circuit molt ben senyalitzat, cap problema, som a l’octubre encara tot verd, tot molt sec. Les persones que varem trobar en el trajecte desesperats, cap bolet.

Aquest primer dia vàrem fer un recorregut fins més enllà del Pla de Mulladis i vàrem tornar al punt de sortida, El camí esplèndid una mica sorrenc de sec, però agradable de caminar, pel camí una fageda i una castanyeda en un dia clar i amb sol, fantàstic.
En la segona sortida arribats a Sant Fe, vàrem començar en sentit contrari de l’altra dimarts. En aquest interval de 15 dies la natura ja havia canviat completament degut a unes pluges molt intenses que van canviar el paissatge i el terra del recorregut ja que vam trobar molts trossos mullats. En aquesta segona part del recorregut que hem fet és passa pel costat d’un rierol fins el pantà de Santa Fe i que gràcies a l’aigua caiguda s’ha omplert totalment i ens ha regalat un caminar escoltant a tothora el soroll de l’aigua.
Aquesta vegada ha estat molt diferent ja que si la primera vegada només vam trobar 3 o 4 boletaires, aquest cop hi havia molts autocars amb escoles per veure la tardor, també moltes parelles collint castanyes i el camí s’ ha convertit en una festa.

De retorn del camí fet on hem caminat per una gran fageda hem decidit fer la volta al pantà, El camí també està molt ben senyalitzat i et deixa el punt de sortida on teníem els cotxe, passant per una fageda d’arbres altíssims molt bonica.
Pantà de Santa Fe
La paret del pantà de Sant Fe es va construir entre 1920 i 1935, amb una alçada de 19 metres i una base de 14 metres, `per contenir uns 900.000 m3 d’aigua. Al marge del camí trobarem restes d’una canonada associada a aquesta instal·lació generadors d’energia elèctrica. La casa que hi ha al costat del pantà, la Fabriqueta, era l’antiga centraleta que produïa electricitat per a l’hostal Santa Fe. Dins l’aigua hi viuen peixos com ara la truita, el barb i la bagra.
El Turó de Morou
Aquesta balconada rocallosa ofereix una espectacular panoràmica sobre tota la vall de Santa Fe, el Turó de l’Home, Les Agudes, l’empedrat de Morou, la serralada de Marina i la depressió vallesana.
Pantá de Santa Fe
L’especial duresa del granit d’aquesta zona fa dels empedrats un bon lloc per observar la seqüència de formació del sol, des de l’esquerdat de la roca mare, la seva fragmentació en blocs de diferents mides i la seva disgregació, en forma de sauló.
Arribats al cotxe, hem programat el dinar i el retorn a Banyoles baixant de Santa Fe a Sant Celoni fent d’aquesta manera una anada en cotxe de Viladrau a Sant Celoni de Nord a Sur del Montseny. Hem fet una parada per dinar a Campins, ja que el restaurant de Santa Fe tanca els dimarts.
A Campins hi ha una bona oferta de restaurants on es pot triar, la primera vegada a Cala Maria Rosa i la darrera a La Terrassa de Campins.
Retorn a Banyoles baixant fins a Sant Celoni i Autopista fins a Girona (93 ks. Santa Fe -  Banyoles).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home