Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Wednesday, January 02, 2019

Sant Bertomeu de sesgorgues i Tavertet


La sortida d’aquest dimarts ha estat per fer una passejar pel poble de Tavertet i anar a veure l’ermita de Sant Bartomeu de Sesgorgues.
Per arribar-hi hem sortit en direcció a Olot seguint cap a les Presses i a la rotonda que ens portaria al túnel de Bracons hem agafat la C-152 i desprès per la C-153 hem seguit fins a Cantonigros, aquí hem agafat una pista que atreavessant el poble et porta a la BV5207. A pocs metres hem trobat el cartell de Santa Bertomeu de Sesgorgues, que ens ha deixat a Sant Bartomeu.
Arribats hem fet la descoberta de l’església i el cementiri que es troben aïllats en un pla sobre uns espadats, És una capella de planta de nau única i capelles laterals, amb un absis semicircular molt més estret, el portal és de mig punt amb la particularitat que aquest està format per una única pedra, el campanar és d’espadanya reconvertit en torre.

Sant Bertomeu de Sesgorgues
Les primeres notícies de la parròquia daten del segle XI i estan relacionades amb el mas veí Vilar o Desvilar. Es parla sempre de Sant Bartomeu Gorga i Ça Gorga no apareix en plural fins als segle XVIII. Fou parròquia independent fins al 1450 que s’uní en qualitat de sufragània a Sant Martí de Sescorts d'on es separà a darreries del segle XIX i s'establiren nous límits parroquials. Per documentació anteriors a la despoblació del segle XIV, sabem que tenia els següents masos: Desvilar, Arau, Tresserra, Carbonell, Nofre, Duran, Pasqual, Mierons, Pujol, Marcús, Jonquer, Casacuberta, Conques, Sentfores i cinc o sis masos més que en desconeixem el nom. Al segle XVI en va rebre més: Vilaret, Llobet, Verders, Sarriera. Alguns dels masos aquí esmentats han desaparegut. (Viquipèdia)
Malgrat en l’indret hi havia un cotxe no hem vist a cap persona, davant de l’església on hi ha una casa molt gran que devia ser la rectoria i que pel que hem vist deu estar habitada.
Hem refet el camí hi hem tornat a la carretera que ja hem seguit fins al poble de Tavertet, hem aparcat i hem anat a fer un recorregut cap al pla del castell, els espadats que hi ha i la vista sobre el pantà és extraordinària, caminar tant a prop dels precipicis dona una mal sensació hi has d’estar acostumat, cal dir que el poble és una vila florida i que tot està molt ben endreçat.
Hem visitat l’església de Sant Cristòfol que és la parròquia de Tavertet i es troba a l’entrada de la població, l’absis s’alça sobre el mateix cingle i la doble porta et permet veure l’interior de l’església i si poses un Euro la pots veure il·luminada. El fet curiós es que a l’esquerra de la nau central romànica hi ha una nau gòtica que es devia afegir molt posteriorment.
Sant Cristòfol de Tavertet
Les seves notícies més antigues en les llistes de parròquies del bisbat de Vic, datables entre els anys 1025 i 1050, on l'església apareix com a parròquia de Sant Cristòbal; en les posteriors, del segle XII, com a Tavertet. El lloc de Tavertet, amb l'església amb el nom complet es troba en la infeudació que l'any 1070 feren a Guillem Umbert els vescomtes d'Osona-Cardona, senyors de Rupit, Ramon Folc i Ermessenda, de dues cavalleries de terra que tenia Ramon Miró de Tavertet, exceptuant-ne l'església. L'edifici del segle XI començà a ser reformat al final del segle XII o principi del XIII, en erigir-se un campanar amb finalitats defensives. Al segle XVII s'amplia pel costat de tramuntana amb una nau que s'uní a l'antiga obrint dos grans arcs. Al segle XVIII s'afegí la sagristia de migdia. Possiblement, el sobrealçat de l'absis correspon també a aquest moment. A finals del segle XX es posà al descobert l'aparell romànic que havia estat recobert i es tornà l'absis al seu estat primitiu.

. A l'exterior els aparells són força barrejats, predominant el que té els junts gruixuts. Tot i la seva heterogeneïtat, presenta un cert aspecte unitari, en el que predominen els modes característics de l'arquitectura osonenca del segle XI. La pica beneitera que es conserva a l'interior és, probablement posterior a l'època romànica.
S’ha fet migdia i tot fent un recorregut per la població hem vist un hostal – restaurant, a Can Nogué, allà hem anat a dinar.
Sortint hem fet el retorn a Banyoles, és una sortida una mica allunyada ja que hi ha uns 90 km. fins a casa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home