Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Monday, March 11, 2019

Sant Amanç i Sant Martí Sapresa


La sortida d’aquest dimarts ha estat a la comarca de la Selva. Hem anat a conèixer l’ ermita de Sant Amanç, fer la descoberta de Sant Martí Sapresa i arribar-nos fins el poble de Brunyola per veure el castell i dinar, tot molt proper al poble d’Anglès..
Hem anat fins a Girona, autopista fins a la sortida de Salt i hem seguit cap a Bescanó fins a trobar el poble d’Anglès. Aquí hem seguit fins trobar la C-63 i hem seguit en direcció Sant Coloma de Farners
Entre el km 37 i 36 es troba a la dreta un  cartell que anuncia Sant Amanç. Hem deixat al cotxe a l’inici del camí i hem seguit fins un punt on hi ha una bifurcació, una pista va a Can Dimoni on hi ha una senyal de prohibit el pas i nosaltres hem agafat la de davant en la mateixa direcció d’on veníem.
En20 minuts hem estat al paratge on és troba l’església. Església molt propera a la Masia de Can Dimoni. Tot l’entorn de l’ermita  ha estat rehabilitat recentment segons una placa que agraeix tots els participants en la restauració i què menciona el setembre del 2018 com a data de la inaguració. Es tracta d’un paratge amb una pineda i un entorn molt agradable.
El nostre interès per visitar i conèixer ermites no és per només, veure les pedres, sinó per conèixer l’entorn, la vista, l'índret, la vegetació, tot plegat és el que motiva les nostres sortides.
Evidentment l’església era tancada així com altres serveis que hi ha en el mateix lloc.
L'ermita de Sant Amanç és un santuari al veïnat de les Masies de Sant Amanç, al municipi d'Anglès (la Selva). Aquesta edificació està catalogada com a patrimoni arquitectònic pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L'aplec festiu de Sant Amanç se celebra a les darreries de setembre a l'ermita. Aquest aplec l'organitza la mateixa associació que s'encarrega de la restauració de l'ermita.
Les obres de restauració de l'església finalitzaren l'any 2014. El 15 de novembre de 2014, el bisbe de Girona, Monsenyor Francesc Pardo i Artigas va presidir la missa en companyia dels voluntaris, socis, feligresos i altres persones que han ajudat a restaurar aquest temple de Sant Amanç. S'ha donat gràcies a Déu, amb la satisfacció plena d'haver-se preservat per a generacions futures un patrimoni important per a la vila d'Anglès.
Hem deixat Sant Amanç i hem retornat a la carretra i entre el km 36 i 35 també a la dreta es troba l’església de Sant Martí Sapresa que queda molt propera a la mateixa carretera, en un espai on hi ha la rectoria i també el Cementiri. La rectoria data del 1836 i, l’església hi figura en la llinda l’inscripció “Dalmau + Riera 1638”. Segurament el constructor de l’edifici.
Sant Martí Sapresa
L'Església parroquial de Sant Martí Sapresa la componen físicament tres elements: en primer lloc tenim l'edifici de l'església pròpiament. Es tracta d'una construcció de planta rectangular coberta amb una teulada a dues aigües de vessants a laterals.
La façana principal de l'Església la trobem ubicada en la part posterior de la nau. És en aquest sector on podem apreciar el portal quadrangular equipat amb una robusta i poderosa llinda monolítica i uns muntants laterals de pedra molt ben treballats i escairats.
La porta, que té com a matèria primera la fusta sòlida i robusta, està ornada amb la típica ferramenta de tradició romànica datable als segles XIII o XIV. i que s'ha traduït a la pràctica en format d'esveltes i atractives espirals circulars.
Seguint per la mateixa carretera hem arribat al poble de Brunyola, on es troba el Castell de Brunyola un castell gòtic on s’explica de les aventures d’en Serrallonga i la guerres dels Remences, a la tardor hi ha visites guiades per conèixer la fortalesa.
El nostre interès era visitar el  castell i si podíem dinar en la població, les dues coses han  sortit malament.
Teniem l’idea de després de dinar arribar-nos fins a veure l’ermita de Sant Romà que queda entre Brunyola i Sant Dalmai, pero com anar-hi. Hem vist una persona que baixava d’un cotxe i li hem preguntat, soc la cartera, salvats hem pensat segur que sap com anar-hi i sí, efectivament ens ha dit com ho havíem de fer i ens hem presentat davant d’una bonica ermita romànica que recorda per la seva estructura la Mare de Deu de la Font de Fontcoberta.
Sant Romà és una església del municipi de Brunyola (Selva) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
És un edifici aïllat de planta rectangular, absis, pòrtic occidental, sagristia adossada i coberta de doble vessant a laterals. Està situat al costat mateix de la casa del mas Salló, aturonada i no gaire lluny del camí que va de Sant Dalmai (Vilobí d'Onyar) a Sant Martí Sapresa. Consta d'una nau de planta rectangular i un absis semicircular de planta de ferradura, d'estil romànic. La sagristia, adossada a migdia, i la porxada de ponent són elements posteriors, com el campanar d'espadanya doble i el portal adovellat.
Sant Romà de Brunyola
Els seus goigs canten: "Amb vostre mà benaurada / com senyera estesa al vol, / beneiu vostre fillada / de Brunyola i Estanyol, / que en la llar on se us honora / no hi manqui virtut ni pa! / I defenseu a tot hora / aquest veinat Sant Romà".
Hem fet unes fotografies i hem decidit anar a dinar a Sant Martí Sapresa a Can Valls, hem fet el retorn a Banyoles seguint en direcció a Sant Coloma Farners i entrant a la C-25.  

0 Comments:

Post a Comment

<< Home