Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Thursday, May 28, 2020

El Castillet i el cementiri a Perpinyà


Aquesta setmana hem tornat a Perpinyà, i hem retardat la sortida al dijous en lloc de dimarts.
Hem aprofitat d’anar a Perpinyà per a visitar el Castellet que tanca els dimarts i per tant hem pogut aprofitar el canvi de dia per a poder-lo visitar
A diferència d’altres vegades hem hagut de fer temps per esperar les onze hora d’obrir i per tan hem anat a fer el tallat i el cafè.
El Castellet és un castell fortalesa i que fou presó del segle XIV situat a la Plaça. de la Victòria, és un edifici emblemàtic, com ho és el Palau dels Reis de Mallorca, a l’interior si troba una exposició de les arts i tradicions populars catalanes.
Es pot veure des de mobiliari, estils de cuina, vestits i eines dels pastors, ceràmica, vestits de tot tipus, art religiós i popular. Bé a ser com una Casa Pairal catalana amb tots els estris, eines i utensilis que s’utilitzaven des de l’orinal, que en diuen “barret de copa o set cagades” fins al braser, anomenat també “El maridet”.
Malgrat som jubilats," troiseme age" o bé "Je sui retretée", has de passar per caixa i pagar tan sols per visitar-lo  6.€ cada un.
En fi va valer la pena, encara que el que està molt bé és l’arquitectura del castell, portes, escales i sales, tot plegat molt autèntic. Hem aplegat la informació que transcrivim  en aquest resum.
El primer Castellet-1368

El Castellet era la porta principal de la vila anant a França.
El 1368, el rei Pere IV d’Aragó desitja reforçar les defenses nord del recinte mallorquí. Per a finançar-ne les obres, els cònsols  de Perpinyà creen un impost per a totes les mercaderies que arriben a les portes de la vila. El mestre d’obres i arquitecte Gitard realitza aleshores una construcció massissa, amb uns volums arrodonits que recorda dos edificis bastits  al mateix temps: La Bastille a París o bé les torres del Fort de Sant Andreu a Villenueve-lès-Avignon.
El Castellet consta de dues torres cilíndriques i d’un elegant matacà. La torreta i els merlets que coronen actualment aquest edifici de maons i marbre de Baixàs, no existien a l’origen.
Les primeres obres sota el regne de Lluís XI
            Després de la presa de Perpinyà per les tropes de Lluís XI, la vila és fortificada per a lluitar contra les agressions exteriors i evitar una revolta dels veïns hostils de França.
Entre el 1475 i el 1483, una important ciutadella es vesteix a l’entorn del castell reial i el primer castellet és reforçat.

Durant aquestes obres hom forada unes troneres pels arcabussos, molt més nombroses del costat de la vila i s’obren finestres fortament enreixades sobre la façana exterior. Un terrat emmerletat i un bonic fanalet es basteixen  al cim del monument per a sostenir els canons tot vigilant la plana del Rosselló. El castellet s’enriqueix igualment d’una nova porta a l’est i d’un baluard (avui desaparegut) al nord.
La Porta de Nostra Dama-1478Realitzada sota el regnat de Lluís XI aquesta porta conserva un estil en harmonia amb la resta del monument. solament uns detalls d’arquitectura com els matacans ens indiquen que fou bastida en una època més tardana. Un elegant dosser de pedra, d’època gòtica conté avui una Verge del segle XIX. A la sortida anàrem a visitar un cementiri que hi ha al costat de la catedral i que a la darrera visita estava tancat, en diuen el Campo Santo i és un espai que han recuperat amb una superfície quadrada, semblant a un claustre, com una gran plaça que al voltant es conserven el que seria els pòrtics gòtics de marbre blanc cada un d’aquest pòrtics correspon a  panteons de gent rica i burgesos de Perpinyà. Es un espai que s’ha recuperat després de llargues vicissituds.
Hem anat a veure la plaça de la República on hi havia hagut el mercat, vàrem llegir que s’havia tirat el mercat. Ha quedat una gran plaça que no se que hi faran, de moment hi ha un aparcament subterrani per més de 300 cotxes.
 Aprofitant la visita al Castellet, hem preguntat on podíem dinar i ens en recomanat “Casa Sansa”, restaurant molt proper al museu. El menú més econòmic era de 19 € i la solució més adient per a nosaltres el “Plat du jour” que era un entrant i un segon o bé segon i postres. Ho hem combinat per a provar-ho tot,
A la sortida hem anat a passejar al Passeig dels plataners fins al Palau dels Congressos i pels Jardins Bir-Hakeim. Hem entrat als magatzems Lafayette a buscar quatre coses que feien falta i a l’acaba, hem recollit el cotxe, que l’hem tingut aparcat al boulevard Clemençau. Un cop asseguts i acomodats al cotxe hem iniciat el camí a Banyoles, que com sempre arribem sobre les 5 de la tarda.  

0 Comments:

Post a Comment

<< Home