Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Monday, May 25, 2020

Avui hem pujat al Puig Neulós


L’excursió d’aquest dimarts ha estat per pujar al Puig Neulós a la Catalunya Nord, el dia s’havia aixecat d’allò més clar i no tinguérem cap dubte en escollir el lloc. Aquesta sortida es la que feia temps volíem fer.
Hem sortit per Bàscara, La Jonquera, el Pertus, on com la darrera vegada que hi vàrem passar hi ha un moviment inusual, vehicles i persones arreu. Cal anar amb compte al traspassar-lo.
Hem enfilat per la carretera que va a Sant Joan i Sant Martí d’Albera fins a trobar l’encreuament que porta al Coll d’Ouillat  on ens hem informat per a pujar al Puig Neulós.

La persona que estava treballant a l’alberg i restaurant ens ha dit que allà mateix començava el camí, però podíem pujar un quilòmetre en cotxe per carretera per a  agafar el camí més amunt i així ho hem fet, motxilles, bastons, prismàtics i amunt; el camí tota l’estona fa pujada, però no hi ha dificultats.
Molt aviat veus les antenes i repetidors que hi ha al cim, és una llàstima perquè malmet el paisatge, però els avantatges tecnològics tenen aquestes servituds. El camí puja per la carena tenint a la dreta la nostra Catalunya i a l’esquerra la que també ho podria ser, ens ha frepat veure que els dos darrers quilòmetres hi ha una tanca que separa els dos territoris, és amb filferro de punxes igual que un camp de concentració, suposem que es manté  pel bestiar, és curiós.

A  prop del Puig Neulós

 
Finalment “Hem fet el cim”, la vista és colossal, extraordinària, imponent. A la vessant nostra: El Port de la Selva, Cantallops, la ciutat del perfum, i sota mateix el Castell de Requesens. A la part francesa totes les platges de la costa vermella, Perpinyà i quantitat de pobles que es difícil conèixer, però el que és cert és que hi ha una plana extensa amb
molts pobles força grans i també de petits nuclis; la vista de les muntanyes és impressionant, el Món, el Bassegoda des d’aquí fa com una piràmide, cosa inusual des de Banyoles  i tota la serralada pirinenca, començant per el majestuós Canigó que queda davant del Neulós.

El Puig Neulós (en francès pic du Néoulous, adaptació de la pronúncia rossellonesa "puig Neulús") és una muntanya de la serra de l'Albera, de la qual és el pic culminant (1.256 m). És compartit pels municipis de la Jonquera (Alt Empordà), la Roca de l'Albera i Sureda (Roselló) tots dos) i fa de divisòria entre les respectives comarques. La seva carena fou fronterera entre els antics comptats d'Empúries i de Roselló  i, des del Tractat dels Pirineus (1659), ho és entre els estats espanyol i francés..
És situat a l'extrem sud-oest del terme comunal de Sureda, al sud-est del de la Roca d'Albera i al de llevant del terme municipal de la Jonquera. És al nord-est del Roc dels Tres termes i al nord-oest del Pla de la Tanyereda i del Puig Pregon..
Aquest cim esta inclòs al llistat de 100 cims de la FEEC.. És, a més, un dels destins habituals de les rutes excursionistes de la zona occidental de la Serra de l'Albera de la qual és el cim culminant.

La Plana des de el Neulós

 
Tot baixant hem anat a veure un pou de neu que està situat a la vessant catalana per dir-ho d’alguna manera, està molt ben conservat i és diferent dels que nosaltres havíem vist. Es tracta d’un dipòsit de 10 metres de fons per 5 metres d’amplada de forma circular on en subsòl hi ha un túnel de 10 metres que es per on treien el glaç. És difícil d’imaginar que en aquell indret ple de neu fred, inhòspit, hi haguessin persones que emmagatzemessin neu.
Hem segut baixant fins el Coll d’Ouillat on hi ha l’aparcament i ha on hem decidit anar a menjar quelcom  al Xalet de l’Albera, doncs ja eren quasi les dues i fins a Pertus encara hi ha ¾ d’hora més. A França ja no menges. A diferència de quan estem per Catalunya, aquí hem trobat força gent fent muntanya. quan ja havíem dinat un grup d’uns 35/40 persones emprenien la pujada.
Monuments dalt del Neulós
 
Hem menjat en una taula a l’exterior la Carme ha menjat una truita farcida de formatge, i jo de pernil dolç amb patates fregides i enciam, una cervesa i cafès, suficient.
Que bé! Fabulós! avui  hem fet, el Puig Neulós!.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home