Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Wednesday, May 20, 2020

Banyuls i el Mas d' Aristides Maillol

La sortida d’aquest dimarts ha estat al Museu Maillol a Banyuls de la Marenda, Museu instal·lat en la Masia o Mas on va treballar-hi molts anys i on finalment va ser enterrat en el jardí de la mateixa casa. El Mas es troba a 4 quilometres de la Ciutat per la carretera que baixa del Coll de Banyuls en un paisatge ple de vinyes que des de el mateix coll s’escampen per tota la vessant de les Alberes.

De les tres possibilitats d’anar a Banyuls hem triat la del mig, per Espolla hem fet una carretera que fa menys d’un any varem fer i que a part de 1200 metres que no esta asfaltats esta en bones condicions tenint present que no hi ha trànsit. En el Coll si troba un Monuments als Refugiats que varen creuar la frontera al final de guerra i ho feren per aquell indret, la inscripció diu que també mes tard molts d’ells van ajudar a l’alliberament de la França.
La baixada des de el Coll fa molta pendent i és d’una bellesa inusual doncs passa entre vinyes, vinyes que ja hem pogut veure com collien el raïm, el raïm és cull manualment doncs es impossible l’accés de qualsevol mitja mecànic, les terrasses que fan les vessants son molt estretes i les persones que cullen porten un recipient gros a l’esquena com una motxilla on els altres recollidors hi van abocant els poms de raïm que cullen.
El terra es de licorel.la molt semblant ales vinyes del Montsant i el Priorat.
De vegades, conèixer els escenaris on els artistes han forjat la seva obra és imprescindible per entendre-la. És el que passa amb l'escultor Aristides Maillol i el paisatge de Banyuls de la Marenda. Fer el passeig que, seguint un rierol, ens porta fins el mas-taller on Maillol treballava resulta extraordinàriament enriquidor. Que avui en dia encara existeixi aquest indret és fruit d'una relació que començà amb un intercanvi epistolar sorprenent.
EL Mas on es troba el Museu Maillol ha estat reconstruït amb molta cura i els hi ha quedat molt bé el conjunt de la Masia i l’entorn de vinyes que el fa molt acollidor.
Aristides Bonaventura, Joan Maillol va néixer a Banyuls el 1861 i va morir a la
mateixa ciutat l’any 1944. El Museu recull un seguit de peces de bronze algunes de tamany natural i també algunes pintures i esbossos, la seva col·locació en l’espai és molt harmònic.
Monument a la sardana a Banyuls
Ens hem arribat fins a Banyuls on hem fet un vol pel poble per a veure on podíem dinar, doncs en la majoria de llocs donen dinar fins a les dues, al final ens hem decidit per Chez Rosa un menú d’un preu superior a l’estàndard de casa nostra però molt ben servit i el menjar molt bé. Val a dir que hem menjat patates dauphinesses que estaven d’allò més bé. A la tarda ens hem decidit per a anar fins a Sant Genís de les fonts o Sant Genís de les Fontaines on hem visitat el claustre i l’Església d’un monestir Benedictí construït l’any 861. El claustre que té la singularitat que els capitells son de tres tipus de Marbre  el blanc de Ceret, el vermellós de Vilafranca i el negre de  les Corbieres el Llindar de l’entrada de l’església data del 1019, l’Església   molt carregada d’imatges en té una de la Mare de déu de Montserrat poblament pel fet que durant una època va pertànyer al Monestir de Montserrat. Sant Genis queda a la carretera de Banyuls a la Vajol i Ceret i no res més que aquest monestir i una Capella dedicada a Santa Coloma de Cabanes un petit edifici d’origen mitjaval quasi en ruïnes, situada a 2 quilometres del poble. De Sant Genis hem anat a trobar la A-9 La Catalane fins a Girona i Banyoles; 

0 Comments:

Post a Comment

<< Home