Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Thursday, February 09, 2017

Ullastret i caminant per la Platja de Pals

La sortida d’aquest dimarts ha estat en primer lloc al poble d’Ullastret per, un cop acabada la visita, anar a caminar a les platges de Pals a fer un tram del camí de ronda. Per arribar-hi hem anat fins a Girona on hem agafat la C-66 direcció a La Bisbal i en el trencall de Torroella de Montgrí hem seguit per la GI-642 fins a Serra de Daró i per la GI-644 fins a Ullastret.
Esglèsia de Sant Pere a Ullastret
Hem anat a Ullastret perquè feia temps que teníem unes fotografies de la població amb la seva església romànica amb un comunidor sobre el teulat de l’església, un poble amb moltes restes medievals. Havíem anat a visitar el jaciment Ibèric del Puig de Sant Andreu amb el Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles però no varem visitar el poble.
Avui ho hem fet i ens ha agradat molt, manté una bona part de les seves muralles Així com un espai anomenat la Llotja que és una gran portalada d’estil gòtic fora muralla on es feien les transaccions de bestiar i de gra. L’església parroquial de Sant Pere d’estil romànic que es troba al centre de la vila emmurallada. A sobre la coberta destaca el comunidor de planta quadrangular i amb teulada als quatre vessants que es va edificar sobre la nau  central, com es pot veure a les fotografies, fet que no havíem observat mai en una església romànica. La població disposa d’un Museu d’Arqueologia que no hem visitat pensant que ho podríem fer un dimarts que plogui.
El poble actual es va construir al voltant del recinte emmurallat deixant un espai entre les cases i la muralla que ajuda molt a veure com era la vila medieval amb el castell, avui desaparegut l’església i les cases al voltant.
Ullastret
Castell d'Empordà
El municipi d’Ullastret està situat a la plana del baix Ter, en ple cor de l’Empordanet. Les severs notables restes medievals i l’incalculable valor del jaciment ibèric del Puig de Sant Andreu constitueixen un dels conjunts arquitectònics de la comarca. El primer document conegut d’Ullastret data de l’any 899 i el castell (ara ja desaparegut) se cita l’any 1225. El poble deu les seves imponents i ben conservades muralles, construïdes al llarg del segle XIV, al domini del comtes d’Empúries. Els carrers del poble transporten al visitant a una llunyana època medieval, de la qual encara es conserva nombrosa ornamentació. Tradicio09nalment agrícola i ramadera la població s’ha obert en els últims anys als serveis.
Façana de Sant Pere
Sant Pere d’Ullastret
En un precepte del rei Carles el Simple, de l’any 899, s’esmenta el primer temple dedicat a sant Pere i a sant Joan, encara que alguns anys més tard també s’esmenta la dedicació a sant Andreu. Segons el primer document conegut on se cita el castell d’Ullastret de l’any 1225, el temple està situat dins el recinte fortificat. En època barroca durant els segles XVII i XVIII, es va reformar el sector de la porta i es van afegir capelles laterals.
Font: Ajuntament d’Ullastret i Catalunya romànica respectivament
Al sortir del poble hem vist  una portalada amb un cartell que anunciava la direcció a Castell d’Empordà, hem agafat la pista i ens hi hem arribat, és un petit poble arrecerat dalt d’un turó on s’hi troba un castell que alberga un hotel de luxe amb una panoràmica extraordinària de la plana empordanesa. És una entitat de població del municipi de la Bisbal d’Empordà. Com que estava tancat fins el 25 de març també ho hem deixat per una altra ocasió. Tot anant a trobar el camí per anar fins a Canapost, per una pista de terra hem vist l’ermita de Sant Martí de Llaneres on  hem fet unes fotografies com a record. Arribats a Canapost hem seguit cap a Peratallada per la GI-651 fins a trobar la C-31 que va cap a Palamós, abans d’arribar al poble de Pals a l’esquerra surt una carretera la GI-6502 que ja ens ha portat fins a les platges de Pals.
Un cop arribats a les platges hem anat mirant d’endevinar on començava la nostra caminada o passeig pel camí de Ronda motiu principal de la sortida d’aquest matí.
Finalment hem arribat a uns aparcaments on ja hem vist el mar i seguint la platja hem anat a parar a l’inici del recorregut. Un recorregut que comença a la platja del Racó i va fins a la Punta de la Creu passant per l’Illa Roja i Sa Riera, en total una mica més de 4,5  km d’anada i  tornada.
Arribats de retorn a la Platja del Racó, ja era l’hora de dinar, hem aprofitat un restaurant a peu de platja anomenat el Mar Blau i hem dinat davant del mar i veient les onades batent, avui fortament, sobre la sorra..


0 Comments:

Post a Comment

<< Home