Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Tuesday, April 26, 2016

De Calella al Far de Sant Sebastià pel camí de ronda

Aquesta setmana hem anat a Calella per fer el Camí de Ronda, entre Calella i Llafranc i pujar fins el far de Sant Sebastià. L’itinerari forma part dels Camins de Ronda de la Costa Brava.
A l’arribar a Calella hem deixat el cotxe al costat de l’ Hotel La Torre, des d’aquest indret hem començat a caminar per un dels entorns més bonics de la costa. Es pot considerar un passeig ja que es tracta de 4 km. entre l’anada i la tornada, amb un desnivell de 180 metres.
La ruta no ofereix cap dubte, perquè va seguint sempre al costat del mar fins arribar a la plaça Marinada de Llafranc, des d’on s’accedeix a les escales de Garbí, passant per davant del petit Hotel Casamar. El camí continua per tot el passeig de Gipsela seguint tota la badia de Llafranc fins al final, on és trobem les 158 escales marcades com a GR que ens porten fins el camí de pujada al far de Sant Sebastià que el fem per un carrer asfaltat ple de boniques cases i grans vistes.
Arribats a l’alçada del far hem contemplat al mirador i hem pujat fins al jaciment Ibèric i la Torre de Guarda o de guaita.

El far de Sant Sebastià
El far de Sant Sebastià està situat a 178 metres d’altitud, habitat des d’antic, com demostren les restes del poblat Ibèric de Sant Sebastià de la Guarda, que es troben al mateix cim del puig. Al segle XV s’hi construí una torre de guaita i al segle XVIII, responent al creixent culte de la zona s’hi bastiren l’ermita i l’hostatgeria, que actualment s’ha convertit en un hotel de quatre estrelles. El far data de 1857 i encara avui és un dels més potents de la Mediterrània.



Jaciment Iber de Sant Sebastià de la Guarda
Torre de guaita del Jaciment
Sant Sebastià de la Guarda o Sant Sebastià de la Guaita és un poblat ibèric situat al terme municipal de Palafrugell, al Baix Empordà. S'hi accedeix des de Palafrugell a través de l'autovia que va a Llafranc i d'ací cap al far de Sant Sebastià, o per la carretera que va de Palafrugell a Tamariu. En aquest cas, s'ha d'agafar un desviament (indicat) que duu cap al cim de la muntanya de Sant Sebastià. El jaciment se situa al cim de la muntanya, a 156 metres d'altitud sobre el nivell del mar. Aquesta muntanya, en entrar al mar, forma el cap de Sant Sebastià. El jaciment està datat entre els segles V a I aC, encara que en algunes excavacions s'han trobat materials del segle VI aC. Es poden veure fins a quatre cases ibèriques de dues habitacions cadascuna i que es disposen en diversos carrers, formant una superfície d'uns 300 metres quadrats. A més a més s'han descobert 15 sitges o dipòsits excavats a la roca i un forn. Possiblement aquest assentament va concloure la seva activitat amb l'arribada dels romans a Llafranc.
La torre construïda pels vols de 1440 en el cim de la muntanya de Sant Sebastià, sobre el penya-segat de Romaboira, a uns 165 m sobre el nivell del mar, era la torre principal de guaita en el sistema defensiu de Palafrugell i Mont-ras, per la seva privilegiada situació.
L’alçada de la torre és de 13’70 o 15’00 m, segons la façana, i les mides de la base són 11,55 m (E-O) i 6,25 m (N-S). Compta amb tres plantes i terrat; el gruix màxim de les parets és de 140 cm. (planta baixa) i el mínim és de 105 cm (planta segona). Els murs són arrebossats exteriorment amb cantonades escairades amb carreus granítics; interiorment són de pedra sense treballar.
Foto d'una foto de l'exposició
Hem visitat i pujat a la torre on hem pogut veure una exposició de fotografies de finals del segle XIX i del XX de Calella i Llafranc, la torre ha estat rehabilitada  i es pot accedir fins a la terrassa.
Al sortir hem fet un passeig pel jaciment iber, llegint la informació que en forma de plafons explica  els diferents aspectes de  la vida d’aquest poblat.
Entre una cosa i l’altra s’ha fet l’hora de dinar, hem baixat a Llafranc i en el passeig hem resolt aquest tema. Hem dinat davant del mar al restaurant Bellacosta.

Després de dinar ja hem fet camí cap a Banyoles.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home