Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Thursday, February 09, 2017

Sant Quirze d'Olmells i castell d'Hortal

La sortida d’aquest dimarts ha estat per conèixer el castell d’Hortal a prop de Llers i  a continuació seguir per anar a veure l’ermita de Sant Quirze d’Ormells també molt a prop de Llers a l’Alt Empordà.
Per arribar-hi hem anat per la C-66 a trobar la N-260 en direcció a Figueres, a l’arribar al trencall d’Avinyonet de Puigventós hem seguit en direcció a Llers, el paisatge que trobes per la carretera d’Avinyonet a Llers és mol bonic, molt obert, amb una amplia vista dels Pirineus. S’hi veuen parets i barraques de pedra seca, oliveres, vinya i alguns cireres. Arribats a aquesta població hem seguit en direcció a Terrades i entre el km 1 i el 2 a mà dreta es troba una cartell que anuncia el Castell d’Hortal. El castell queda a uns 6oo metres. Arribats a l’indret hem pujat a una petita esplanada on es troben les restes del castell una muralla i una torre cilíndrica força ben conservada.
 El castell d’Hortal
El Castell d'Hortal és una antiga fortalesa del municipi de Llers (Alt Empordà) actualment molt deteriorada. Està situada a un quilòmetre aproximadament a l'oest del nucli urbà de la vila de Llers, prop del mas de l'Estela, dalt d'un petit planell. És una obra declarada bé cultural d'interès nacional.
Es tracta de les restes conservades del castell d'Hortal, formades per una torre i part de les muralles que l'envoltaven, les quals creaven un recinte de planta més o menys rectangular, adaptat a les irregularitats del terreny. La torre, situada a l'extrem nord-oest del recinte, és de planta circular, amb una alçada conservada d'uns set metres per sis de diàmetre. L'estructura té el coronament força malmès i no presenta cap obertura al parament, al marge dels forats de bastida emprats per aixecar-la. A l'interior tampoc conserva cap de les voltes dels diferents nivells en els que estava distribuïda. La torre està bastida en carreus de pedra de mida petita disposats en filades seguides, i lligats amb morter de calç.
De la muralla s'han conservat diversos trams, tot i que es troben força tapats per l'abundant vegetació de la zona. Destaca un tram d'uns deu metres de llargada per cinc d'alçada. Està bastit en pedra sense treballar o poc desbastada i fragments de maons, lligada amb morter de calç.
Feta la descoberta hem tornat al punt de partida i amb el cotxe hem retornat en direcció a Llers fins trobar un cartell a ma dreta que indica “Mas Oliveras” hem seguit endavant i no hem trobat cap indicació de l’ermita, així hem arribat fins el Mas Oliveras, un gran casal de pedra vista que és una residència casa de pagès. Una persona ens ha indicat que el camí a l’ermita surt justament uns 150 metres abans d’arribar al mas al costat d’uns transformadors.
Amb aquestes dades hem retornat fins els transformadors on hem agafat la pista que hem seguit fins arribar a una bifurcació de camins davant d’unes grans alzines, hem consultat el mapa i ens ha semblat que havíem d’agafar la pista de la dreta i immediatament una altra a la dreta també en molt malt estat que baixava fins a una riera, segons el mapa l’ermita quedava a l’altra banda de la riera. Arribats a aquest punt hem vist que la mateixa pista podia ser que traspasses la riera. I així ho hem fet.
Sant Quirze d'Olmells
La pista ens ha portat a un plans que podrien ser els de Genover i que per tant havíem de trobar l’ermita d’un moment a l’altre.
A l’arribar als plans la pista es bifurca una a l’esquerra i una altra, molt emmalesada, davant de la mateixa que veníem, aquesta és la que s’ha d’agafar.
L’ermita queda a uns 150 metres darrera uns arbres i matolls que la tapen.
Sant Quirze d’Olmells és una església del municipi de Llers (Alt Empordà) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Situada a uns tres quilòmetres al sud-oest de la vila de Llers, a tocar el rec de Palau, entre el mas Molar i el mas Oliveres, al bell mig del bosc.
És una església d'una sola nau capçada a llevant per un absis rectangular. L'absis conserva la coberta original, de volta de canó ultrapassat, mentre que la nau presenta una coberta de dues vessants restituïda. Ambdós espais es comuniquen mitjançant un arc triomfal de mig punt de dimensions reduïdes i molt tancat. Al voltant de la nau hi ha un banc d'obra corregut, conservat en part. Pel que fa a les obertures hi ha dues finestres, la de l'absis d'una sola esqueixada i arcs de mig punt, i la finestra del mur de migdia de la nau, amb aparença d'espitllera per la banda exterior, i completament restituïda. Al mur de migdia de l'absis hi ha una altra obertura corresponent a una finestra preromànica, que es va degradant amb el pas del temps. La porta primitiva estava situada al mur de migdia, era d'arc de mig punt adovellat i fou aparedada posteriorment. En l'actualitat, la finestra espitllerada anterior està oberta en el tapiat d'aquesta antiga obertura. La nova porta, també d'arc de mig punt adovellada, s'ubica a la façana de ponent i és força més tardana que l'anterior. Al cim d'aquesta façana es dreça un campanar d'espadanya d'època moderna, format per un sol arc de mig punt fet de maons.
L'església de Sant Quirze d'Olmells podria haver estat en el seu origen una parròquia. No està documentada però fins a finals del segle XI en un llegat testamentari. Posteriorment trobem diverses referències a aquesta ermita, però no sabem quan va perdre el culte i va iniciar el seu procés de ruïna. Possiblement fou al segle XIX.
La nau podria haver tingut originalment una coberta de fusta o tal vegada una volta de canó sostinguda per un arc toral. En època tardana, però, n'hi havia una de llunetes que va caure.

Hem fet les fotografies de l’ermita i hem decidit anar a dinar a Banyoles, en total des de l’ermita al trencall de la carretera GI-510 hem comptat aproximadament 3 km.  

0 Comments:

Post a Comment

<< Home