Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Friday, January 29, 2016

Castell de Mataplana i Santa Maria i Sant Pere de Montgrony

La sortida d’aquest dimarts ha estat a la comarca del Ripollès. Hem anat a conèixer el Castell de Mataplana i el Santuari i església de Sant Pere de Montgrony. Per arribar-hi hem anat fins a Olor, Vall de Bianya, Túnel de Collabòs, Ripoll, i hem seguit cap a Campdevànol on hem agafat la carretera que va Gombrèn (fins aquí 75 km.). A Gombrèn hem seguit direcció Castellar d’n’Huc i a uns sis km es troba el desviament que va al castell de Mataplana i a les esglésies de Montgrony.
Castell de Mataplana i ermita de Sant Joan de Mata
Ens hem decidit per anar a conèixer el castell de Mataplana que malauradament hem trobat tancat i ballat de tal manera que és inútil apropar-s’hi. Des de fora el recinte hem pogut fer una fotografia del castell i de l’ermita de Sant Joan de Mata, l’església del castell. Fan una visita guiada cada diumenge de mes. Hem vist que cal demanar la visita a CEAALTER 686113344.
Hem deixat per una altre ocasió la visita i hem anat a Mongrony ver veure el Santuari de Santa Maria i l’església de Sant Pere Malauradament els dilluns i els dimarts estan tancades les dependències del Santuari. No era el nostre dia. Hem fet una volta per les instal·lacions i per l’església de Santa Maria i hem iniciat la pujada per veure l’església de Sant Pere de Mongrony, per fer-ho cal pujar 140 esgraons i fer un petit recorregut fins arribar-hi.
La vista des d'aquest indret és extraordinària, destaca per la seva figura esvelta el Pedraforca, però en general és un paisatge excels.
El Pedraforca
Acabada la visita ens hem decidit per anar conèixer el poble de Gombrèn i si de cas dinar-hi. Arribats al poble a 8 km de Montgrony, hem fet un recorregut pels carrers antics i l’únic restaurant que hem vist, la Fonda Xesc (una estrella michelin) l’hem deixat també per un altre dia.
Castell de Mataplana 
La situació de les restes del castell de Mataplana fins el 1986 es creia que eren sota els fonaments de la casa de Mataplana, uns 200 metres de distància de la seva ubicació exacta. Així ho deia el llibre Montgrony entre història i llegenda, on es fotografien les suposades restes del castell al costat de la masia de Mataplana.
Era, però, una creença infundada, ja que la situació no responia a cap lloc enlairat, visible des de lluny, dominant el paisatge, amb tota la simbologia de poder.
Fou el 1986, quan a iniciativa del propietari dels terrenys de Mataplana, el doctor ripollès Eudald Maideu, es varen iniciar els treballs arqueològics, dirigits per Manuel Riu, que havien de portar a esmenar l'equivocada ubicació i a descobrir unes restes arqueològiques de gran valor: el castell on havien viscut Ponç de Mataplana, tan vituperat per Guillem de Berguedà, Hug de Mataplana, i on va sojornar Ramon Vidal de Besalú.
Les restes del castell de mota de Mataplana foren localitzades on era previsible, vora del torrent de l'Espluga, a pocs metres de distància de la capella romànica de Sant Joan de Mata..
 Sant Pere de Montgrony
Sant Pere de Montgrony
L'església de Sant Pere de Montgrony es troba a Montgrony, just sobre el cingle on hi ha la capella de Santa Maria de Montgrony.
A una alçada d'uns 1403 m, es troba l’'església de Sant Pere de Montgrony és documentada des de 899, però l'edifici actual es reconstruí entorn del 1130. Té una gran nau amb absis i dues absidioles en disposició de creu o trevolada; a migdia té un pòrtic amb tres arcs que precedeix el portal i el campanar d'espadanya. Els absis són ornats amb arcuacions i faixes de tipus llombard. Pràcticament abandonada al llarg del segle XIX (la parroquialitat havia passat a Gombrèn), fou restaurada entre 1880 i 1915, gràcies a l'interès dels bisbes de Vic Morgades i Torras i Bages.
 El santuari de Santa Maria de Montgrony és un santuari marià del bisbat de Vic, situat al Montgrony.
Es troba en el cingle de la Serra de Sant Pere, a uns 1370 m en el municipi de Gombrèn, a la comarca del Ripollès. Just a sobre el cingle on està situada la capella hi ha l'església de Sant Pere de Montgrony.
Santa Maria de Montgrony
És un dels principals centres de devoció mariana del Ripollès i fins de les comarques veïnes, es troba adossat a la gran penya per la qual puja l'atrevida escala que guanya el pla de Sant Pere. aquesta escala comença a la gran hostaleria del santuari, i la capella o santuari pròpiament dit és a mitja escala i té com a mur de la part nord la penya nua. S'hi venera una imatge de la Mare de Déu, bruna, refeta en gran part després que un incendi casual, el 1892, destruís l'antiga, segurament del principi del segle XIII, que probablement havia ja estat venerada a l'església de Sant Pere. però les primeres notícies del culte a la Mare de Déu de Mogrony són del 1400, época en què tenia ja un petit edifici a l'indret actual. l'edifici modern fou bastit el 1650-52.
Fem menció que el mite del Comte Arnau és present en tots els indrets que hem visitat sobre tot al Santuari de Montgrony i al poble de Gombrèn amb el seu museu.

Finalment ens hem decidit per anar a dinar a Ripoll tot fent camí cap a Banyoles.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home