Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Tuesday, June 16, 2015

Santuari de la Salut, Santa Margdalena i Sant Esteve de Llop

Aquest dimarts hem anat a la Mare de Déu de la Salut de Terrades i hem pujat a l’ermita de Santa Magdalena des d’on s’albira una panoràmica excepcional, baixant ens hem arribat a conèixer Sant Esteve del Llop més enllà de Darnius.
Santuari de la Salut
Hem sortit per Esponellà, Crespià i hem seguit direcció Avinyonet de Puigventós fins a Terrades on els cirerers ja han perdut la flor i comencen a envermellir-se. A la sortida de Terrades direcció Darnius ja es troba la desviació per anar al Santuari de la Mare de Déu de la Salut (no confondre amb la de Sant Feliu de Pallerols).
En les anades cap a Darnius, Maçanet de Cabrenys o a la Catalunya Nord per Tapis, sempre havíem deixat pendent d’anar a conèixer aquest  Santuari.
Arribats a l’aparcament hem vist, que el dimarts no és el millor dia, doncs tot és tancat.
El Santuari de la Salut, gaudeix d’una vista singular, per una banda veiem el Pantà de Boadella, avui amb molt poca aigua, al fons la muntanya del Canigó i les Salines, per l’altre banda podem veure Roses i tota la plana riallera de l’Empordà, l’Albera, el Montgrí etc.
El Santuari s’inaugurà l’any 1681 i molt aviat es va convertir en un lloc de molta devoció per la gent de l’Empordà. No va ser fins l’any 1889 que és va inaugurar el temple actual. A l’interior de la mateixa hi podem veure molts ex-vots, així com diferents testimonis d’ofrenes de persones o institucions.
Ermita de Santa Magdalena
Hem fet una passejada per l’entorn i hem decidit pujar a Santa Magdalena situada a 570 metres d’alçada. El Santuari és troba a 400 metres aprox.. El camí està molt ben senyalitzat i no té perdua des del primer moment s’enfila i a cada parada vas augmentant la panoràmica.. Santa Magdalena, potser de Terrades..? doncs no hem trobat cap altre cognom per distingir-la de moltes altres Santes Magdalenes dels País, queda a dalt d’un pinacle.
Ermita de Santa Magdalena
Antiga ermita del municipi de Terrades, situada al cim de la serra de Santa Magdalena a 570 metres d’alçada. Es tracta d’una església d’una sola nau, amb absis semicircular a la banda de llevant. Pel costat Sud hi ha una porta d’entrada on a més hi havia hagut un lloc d’estada de l’ermità ja que conserva les portes d’entrada a un espai que podria haver estat cobert.
Hem pogut entrar a l’interior de l’ermita on hem vist molts ex-vots, llantions i diversos llibres on els visitants hi deixen els seu comentari, això si, net i endreçat, sobre l’ altar,escrits, postals, estampes, petits records etc. Hem pogut constatar que la vista s’amplia  respecta a la Salut, ja que des d’aquí dalt es gaudeix d’un panorama de 360º. Si al Santuari la vista ja era excel·lent aquí dalt complau al més exigent. 
Desprès de gaudir de la panoràmica hem desfet el camí fins l’aparcament i hem sortit per anar a veure l’ermita de Sant Esteve del Llop que es troba a uns tres km. a ponent de la carretera de Darnius a Maçanet de Cabrenys envoltada de una vegetació generosa de prats, roures i sobre tot d’alzines sureres. 
Sant Esteve del Llop
Sant Esteve del Llop
La datació d’aquesta església no és una qüestió senzilla: d’una banda, l’absis presenta l’estructura del romànic primitiu i s’ha de datar a la primera meitat dels segle XI; de l’altra, l’estat actual de la nau sembla una reconstrucció o una reforma important molt tardana, probablement postmedieval. De dimensions més aviat reduïdes, l’edifici consta d’una única nau amb coberta de fusta , capçada per un absis semicircular molt aprofundit; per això, la volta de l’absis presenta un tram inicial de canó abans de la volta de quart d’esfera. La porta s’obre a la façana oest, amb un arc de mig punt en gradació fet amb dovelles  curtes i ben tallades. A l’esmentada façana també hi ha un ull de bou i s’hi alça un senzill campanar de cadireta de dos pilars i un arc. La finestra del fons de l’absis ha estat tapiada, en les reformes s’hi afegiren una capella i la sagristia.

Un cop fetes les fotografies hem deixat l’ermita i les alzines sureres, alguna d’espectacular i ens hem arribat a Darnius, amb tantes pedres se’ns havia fet l’hora de dinar, ens hem decidit  pel  restaurant “La Carmanyola”, que el vàrem conèixer pocs dies desprès d’haver obert. Val a dir que teníem un bon record de la primera vegada i que desprès de dinar continuem tenint aquest restaurant en un molt bon concepte, un menú d’ 11 Euros amb cafè inclòs, amb una cuina força ben elaborada.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home