Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Tuesday, January 24, 2012

Sant Cebrià dels Alls

En la sortida d’aquest dimarts hem anat a conèixer l’església de Sant Cebrià dels Alls. Aquesta construcció pertany actualment al municipi que formen Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, i està situada en la carena del Coll de la Ganga al Puig d’Arques, es tracta d’un indret amb molt d’interès per confluir en el lloc, una xarxa de senderisme i cicloturisme i en ser un lloc de pas i repòs i que forma part d’un camí de gran recorregut que travessa les Gavarres.
Per arribar-hi hem ant fins a La Bisbal d’Empordà i hem seguit en direcció a Calonge per la GI-660, en arribar al coll de la Ganga entre el Km. 9 i el 10 hem agafat una pista de terra que surt a la dreta i que ens ha portat a Sant Cebrià dels Alls.
Hem pogut veure que s’ha fet un treball de rehabilitació que ha consistit en fer les teulades noves i tancar els possibles accessos al vandalisme.
Com es pot veure en les fotografies es tracta d’una construcció on es concentra: La Rectoria, el castell anomenat de Camós i l’Església, la rectoria la podem considerar en ruïnes, el castell amb la teulada salvada igual que la de l’església.
La primera parròquia de Sant Cebrià dels Alls apareix documentada l'any 1064. Trenta anys més tard la comtessa Ermessenda va donar uns terrenys d'aquesta parròquia al monestir de Sant Feliu de Guíxols.
A partir del segle XV la població de la zona va anar disminuint. Tot i que durant els segles XVII i XVIII el massís de les Gavarres va gaudir d'una certa prosperitat degut a l'extracció de suro dels seus alzinars, l'arribada del segle XIX comportà l'abandonament de la majoria de parròquies. El 1829 el nucli de Sant Cebrià dels Alls va ser annexionat a Cruïlles i el 1955 el temple perdia la condició de parròquia. Des d'aleshores no ha tornat a celebrar-s'hi el culte religiós. Ja en el segle XX es va produir l'abandonament pràcticament total del poble. Durant aquest temps d'abandonament, el temple ha estat víctima d'espolis i de les inclemències meteorològiques. El 1992 Francesc Albardaner va comprar el temple al bisbat de Girona. Deu anys més tard el propietari va signar un conveni amb el Consorci de les Gavarres, mitjançant el qual cedia l'ús de l'església durant vint anys a canvi de que es restaurés. En el futur està previst instal·lar-hi un punt d'informació de les Gavarres.
Ens trobem davant un edifici romànic tardà, de finals del segle XII o del XIII, que va patir nombroses modificacions entre els segles XVII i XVIII. Té una sola nau rectangular sense absis diferenciat i coberta amb una volta lleuger
Gràcies a les excavacions realitzades durant l'any 2007 en l'interior del temple, es va poder descobrir les antigues capçaleres romàniques i preromàniques.
L'absis del temple preromànic es va construir entre els segles VIII i IX. Tenia planta trapezoïdal i s'assentava directament sobre la roca.
Posteriorment i degut a les necessitats del culte per l'augment de la població va ser necessari construir un nou temple en el segle XI. D'aquest edifici només s'han pogut identificar els fonaments del seu absis semicircular, ja que els murs laterals van ser destruïts gairebé en la seva totalitat quan es va ampliar el temple
Entre els segles XVII i XVIII es va ampliar el temple amb la construcció de dues capelles laterals i una sagristia.
La porta d'accés, formada per un senzill arc adovellat, es troba en el mur sud, que estava coronat per un campanar de cadireta de dos ulls, que ja perdut els seus arcs.
En una segona fase de restauracions s'espera poder analitzar les restes pictòriques que es conserven, tot i que força malmeses per la humitat i les filtracions. Entre elles trobem una creu de consagració.
Adossat al temple pel costat oest trobem un gran casal, conegut com el castell de Camós.
Un cop feta la descoberta hem continuat per la pista per anar fins a Romanyà de la Selva. En un moment determinat la pista es bifurca, una va al Puig d’Arques i podries anar fins a Sant Cebrià de Lledó, els Metges i l’altra baixa cap a Romanyà. Des de la cruïlla la pista a Romanyà està en molt mal estat, les pluges han malmès tot el terreny i cal anar molt en compte.
Com que en aquesta sortida anàvem amb la Marta hem fet una volta per l’església de Romanyai els seus entorns ja que nosaltres feia poc que ja hi havíem estat.Hem seguit en direcció Girona, on hem dinat al restaurant Garum, tot molt correcte.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home