Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Tuesday, November 22, 2011

La pedra de Girona -circut ürbà a les pedreres

Aquest dimarts el dia s’aixecà molt insegur, boira, una mica de plugim i més aviat fresca. No hem volgut deixar de sortir però hem optat per una sortida conservadora. Teníem un fulletó que varem recollir de l’oficina de turisme de Girona i que segons ens van dir era un circuït que s’havia obert feia poc. Es tractava d’una descoberta de les pedreres de Girona i que es podia fer sense dificultat.
Tractant-se de fer-ho al voltant de la Ciutat donava peu a què, si el temps empitjorava, aviat seriem al cotxe.
Hem començat a caminar a la plaça de Catalunya al costat dels jardins de la muralla i en direcció a la Muralla
El recorregut, que segueix l'antic camí de la Ferradura, ha estat un passeig per excel·lència de la població gironina fins a la urbanització de les pedreres, que ens introdueix al coneixement de l'anomenada pedra de Girona, i descobreix alguns dels aspectes relatius a la seva composició i formació fa milers d'anys. Mostra alhora, els antics espais d'explotació d’on era extreta i posa de manifest la seva omnipresència en l'arquitectura patrimonial gironina, tot acompanyat d'unes vistes extraordinàries sobre la ciutat.
El nom de pedra de Girona prové del fet que aquest material es troba i s'ha explotat des d'antic a les rodalies de Girona. Es tracta d'una una roca sedimentària calcària, que té el seu origen en el dipòsit de carbonats i restes d'organismes format en un mar tropical poc profund que fa 50 milions d'anys cobria aquesta zona. Es tracta d'una roca d'un color blanc-grisós i blavós amb un alt contingut en fòssils, entre els quals destaquen els anomenats nummulites.
Amb aquest projecte es pretén completar les iniciatives turístiques endegades a Girona, així com portar a terme activitats complementàries de cares a estructurar-les, donar-les a conèixer i comercialitzar-les per estimular l'aforament de nous nínxols d'activitat econòmica que comportin la creació de llocs de treball, en un moment especialment necessari atès l'actual situació de conjuntura econòmica en la que ens trobem. Aprofundint en àmbits emergents com són el turisme gastronòmic, de natura o els oficis que contribueixin al desenvolupament local del territori, amb l'objectiu final de continuar dinamitzant turísticament la ciutat de Girona.
Aquest itinerari permet fer descobriments singulars i curiosos en elements tan quotidians com és la barana del pont de Pedra on es pot distingir perfectament les vèrtebres fossilitzades d'un sirènid (espècie de balena que va viure fa uns quaranta milions d'anys al mar que hi havia on ara hi ha Girona). La pedra de Girona, extreta de les pedreres que envolten la ciutat des d'èpoques molt remotes, és una roca calcària que pertany al grup de les roques sedimentàries. La muralla, la catedral (façana principal i escales), els Jutjats, el palau dels Agullana i l'església de Sant Martí, can Norat a la Rambla, el pont de Pedra, Hisenda o l'interior d'alguns edificis com l'IES Santiago Sobrequés, la Casa de Cultura o l'Ajuntament són alguns dels indrets on es pot observar molt clarament les característiques tan peculiars de la pedra de Girona.
Torre d’Alfons XII, el recorregut finalitza en aquest indret què és el punt més alt de l’itinerari, una gran talaia de 160 m. D’altitud que permet obtenir una magnifica panoràmica de la ciutat tot recorrent el perímetre habilitat com a camí que l’envolta.
Fou construïda al segle XIX al mateix lloc on anteriorment hi havia el reducte de la Ciutat, anomenat també de Sant Narcís o dels Estudiants i edificat l’any 1675 com una posició destacada del fort del Condestable dins el sistema defensiu de l’est i el sud-est de Girona. El reducte va ser volat pels francesos el 1814, com la resta de les fortaleses veïnes. Durant la Tercera Guerra Carlina (1872-1876) se n’aprofità l’interior i les pedres per edificar l’anomenada torre d’Alfons XII, un petit fortí construït d’acord amb les directius defensives de finals del segle XIX. A sota la torre trobem la font del Mirador.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home