Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Wednesday, October 19, 2011

Santa Maria de Batet de la Serra i la Trinitat de Batet

Avui dimarts, hem anat a conèixer Santa Maria de Batet de la Serra, i la Trinitat de Batet, són dues esglésies romàniques de les 105 esglésies del romànic de la Garrotxa, que poc a poc anem tenint el total de fotografies d’aquests monuments històrics del nostre país.
Ha estat molt fàcil accedir a aquestes dues esglésies doncs coneixem bé el terreny i éss de fàcil accés. A més també hem conegut una petita ermita que es coneix pel nom de la Sagrada Família, es tracta d’una petita capella que es troba en una arraconada de la Serra de Batet, molt a prop d’un camp de futbol.
Santa Maria de Batet de la Serra
Terme de població disseminada centrada al voltant del nucli format per unes quantes cases i l'església parroquial de Santa Maria de Batet (advocació compartida des del segle XV amb la de sant Bartomeu), que es troba a 658 m d'altitud, al sector més septentrional de l'antic terme de Batet de la Serra. S'hi accedeix per la carretera que surt de la d'Olot a Santa Pau.
Batet de la Serra es troba dins dels límits del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Anteriorment municipi, el 1971 és va agregar a la ciutat veïna d'Olot. Situat sobre l'anomenada serra de Batet, la població està disseminada i trobem, com a centre, l'església parroquial de Santa Maria, l'antiga escola i rectoria.
Parròquia de Batet: és una de les més antigues de la comarca, documentada des de l'any 977.Volcans: a Batet hi podem trobar quatre volcans: el Puig Astrol, el Pujalòs, el Puig de la Garça i una part del Croscat. Batet és un altiplà basàltic coronat pel volcà Pujalòs. Els corrents de lava que es vessaren dels volcans, van cobrir el relleu i van suavitzar els pendents determinant així la topografia característica de la zona. Topografia que, posteriorment, l'home ha convertit en una successió de graons i de terrasses, aprofitant les roques volcàniques per construir les parets que les suporten.
Aquestes característiques i elements han fet de Batet un indret excepcional, de bellesa natural extraordinària; des del qual tenim una visó privilegiada tant dels Pirineus com d'altres paratges naturals.
La Santíssima Trinitat de Batet
És un edifici també d'origen romànic, però molt modificat, amb planta de tres naus i un absis, i allargat, al començament del segle XVIII, pel cantó de ponent, on hi ha la porta, adovellada, i el campanar. És documentat des del 1263. S'hi celebren aplecs i romiatges on acut gent de tota la contrada. Al seu costat hi ha un hostal i havia estat lloc de reunió del comú.
Hem pogut arribar fàcilment amb el cotxe a les dues esglésies i per tant haviat hem tingut les fotografies i hem acabat la feina. Com sempre ens trobem les ermites o esglésies tancades malgrat ens agradaria molt poder-les conèixer per dins cadascuna d’elles.
Hem deixat la Serra de Batet i per una pista hem anat a trobar l‘aparcament de la Fageda on hem fet la caminada o més ben dit la passejada dels dimarts. Cal dir que malgrat és una setmana o quinzena massa tard es pot gaudir igualment de l’indret ja que totes les fulles dels fatjos ara ja formen una catifa en tot el recorregut.
Un cop fet el passeig hem decidit anar a dinar a l’Hostal de Sant Miquel a Sant Miquel de Campmajor.

.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home