Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Tuesday, August 02, 2011

Mare de Déu de Mont-ros

La sortida d’aquest dimarts ha estat al Santuari de la Mare de Déu de Mont-ros al municipi de Sant Joan les Fonts a la Garrotxa, Església situada al cim del Mont-ros (632 m.) en el contrafort de la serra de Sant Julià del Mont.
En l’actualitat l’esmentada església pertany a la parròquia de Begudà. Esmentada ja el 1240, constituïa l’església de l’antic castell de Mont-ros, del comtat de Besalú, que fou possessió dels Vescomtes de Bas i és ja esmentada el 1126. Formà part posteriorment de la baronia de Castellfollit de la Roca.
Per arribar-hi hem seguit les instruccions de la persona que la setmana passada ens va indicar per pujar a la Mare de Déu de la Devesa i que ens va dir també per on havíem d’agafar el camí.per arribar a la Mare de Mont-ros. O sigui que havíem d’anar al polígon de Begudà i al final de tot hi havia una obertura al ballat per on calia prendre el camí.
Així ho hem fet hem pujat amb el cotxe uns cinc-cents metres de pista i on hem vist que podíem deixar-hi el cotxe sense perill hem aparcat. Aquí hem agafat el camí i amunt, es tracta d’una pista que amb un 4 x 4 valent, alt de sostre i amb reductora es pot fer, com hem pogut comprovar al baixar de l’ermita, la pista per sort segueix per la vessant obaga de la muntanya i per tant hem fet tota la pujada, prop d’una hora a l’ombra de l’alzinar que cobreix banda i banda del camí.

Arribats al cim hem pogut veure l’ermita que tristament no té teulada, això fa que es vegi molt més malmesa del que està la resta de la construcció. Hem buscat les restes del castell i solament hem trobat pedres escampades entre la vegetació que s’ho ha anat engolint tot i que és difícil endevinar on era realment.
Hem fet una mica de descoberta per veure si trobàvem més indicis de l’enrunat castell i hem refet el camí. Una persona que hem trobat al pujar i desprès al baixar ens ha dit que hi havia estat amb una gent de Barcelona i que li havien dit on hi havia la torre del castell i les altres dependències. Nosaltres no hem tingut aquesta sort.
Tot baixant hem vist com un Nissan Terrano ens venia de cara. Ves per on eren les mateixes persones que havíem trobat a Begudà i que ens havien indicat per on arribar a Mont-ros. Els hi hem dit que el dimarts passat havíem pujat fins a la Mare de Deu de la Devesa i que avui seguint les seves indicacions hem assolit el petit cim de Mont-ros. Hem estat compartint una estona de bona conversa i ens han preguntat on dinareu avui, nosaltres havíem pensat anar a la Fonda Siqués a Besalú, ells en han suggerit les Oliveras a prop de les piscines. Els hi hem agraït tota la informació que ens han donat i a veure si un altre dimarts ens els trobem.
Encara abans d’arribar a baix al nostre cotxe, ens han tornat a atrapat, ens han dit que tenen homes netejant el bosc i que en fan el seguiment, ells pertanyent a Sant Joan les Fonts i coneixen a Mn. Miquel que ens va donar un cop de mà en una sortida per la vall de Bianya.
Mont-ros
En l’època medieval destacava una construcció per sobre la resta: és el conjunt format pel castell de Mont-ros i església de Mont-ros segles XI-XII. El castell possiblement edificat a finals del segle XI, controlava l’accés a les valls altes del Fluvià. Aquest castell formà part, durant un cert temps, del conjunt de castells del vescomtat de Bas. Segons diverses referències, el 1339 el rei Pere III el Cerimoniós l’incorporà a la corona. D’aquestes construccions només en queden ruïnes, però podem dir, partint de les restes visibles i referències a documents varis, que el castell es componia d’una construcció formada per una torre, segurament de planta rectangular, una sala, alguns edificis menors i unes muralles.
Separat del complex se situava l’església, capella de la fortalesa possiblement del segle XII, dedicada a la Mare de Déu de Mont-ros. Avui dia encara es pot veure una petita part de la construcció d’una sola nau amb contraforts a l’exterior que reforcen l’absis de la nau.
Ens hem arribat a Besalú per demanar informació d’unes ermites i hem aprofitat per anar a dinar a les Oliveras, molt bé, un lloc amb un bon disseny, molt acollidor, un menú de 10 Euros amb un bufet de primer plat i un segon a escollir, tot molt bo i molt correcte. Hem d’agrair als amics de Sant Joan les Fonts l’encert de recomanar-nos aquest lloc.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home