Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Monday, August 01, 2011

Sant Nazari de la Bola a la Serra de Llancers

La sortida d’aquest dimarts ha estat en primer lloc al poble de Joanetes a fer unes fotografies de Sant Romà de Joanetes, de les 105 esglésies romàniques de la Garrotxa. De Sant Romà, que és una d’elles no en disposava de cap fotografia. A continuació hem seguit cap a la Serra de Llancers, per conèixer una masia d’un conegut nostre anomenada Mas El Güell que és una CR i després fer una excursió a l’ermita de Sant Nazari de la Bola a la mateixa Serra de Llancers.
Hem fet la carretera de Banyoles fins a les Presses i hem anat a trobar Joanetes per enfilar desprès la collada de Bracons, A Joanetes ens hem aturat a fer unes fotos de Sant Romà.
Sant Romà de Joanetes
Església romànica que ha patit nombroses modificacions al llarg dels segles. Són poc visibles avui en dia les traces romàniques i només podem contemplar les restes de l'antiga porta. A l'interior del temple es conserven uns pilars esculpits sota el cor i un porxo amb columnes reaprofitades.
L'edifici més vistós i representatiu de Joanetes és la seva església. consagrada a Sant Romà, es troba documentada el segle XII. L'estil romànic d'aquest temple és un dels més interessants de la Vall. Malgrat els desperfectes que va patir a conseqüència dels terratrèmols del segle XV, se'n conserven originalment la façana, els arcs torals i la pica baptismal
El poble de Joanetes s'enfila en un entorn muntanyós i enfaixat de gran bellesa. Com a teló de fons, el massís escarpat i feréstec del Puigsacalm, dota a aquest nucli de gran personalitat. Un creixement urbà integrat i sostingut en un entorn tan privilegiat, fa que se'l compari sovint com un poble de pessebre. De fet, cada any durant les festes de Nadal s'hi representa un pessebre vivent amb gran èxit.




Des de Joanetes la carretera ens conduirà fins al Coll de Bracons, i si el dia és clar, es pot gaudir d'una vista d'amplis horitzons sobre les terres de llevant, i fins i tot es pot arribar a veure la badia de Roses.
I des de la collada de Bracons, fins al punt de Sant Andreu de la Bola, punt km. 20,7 aprox. en aquest indret hi ha un desviament que amb 2,700 km. ens ha portat fins al Mas El Güell.
Hem trobat la dona de l’amic, que ens ha ensenyat la casa, la cuina, el menjador la sala d’estar, tot amb mobiliari antic molt bonic. El mas es mostra tal com era, una casa de pagès antiga on s’han hagut de fer les corresponents modificacions per donar un servei d’habitacions, menjador i banys.
Es un Mas on es pot muntar a cavall, i aprendran, tenen 8 cavalls, alguns de raça àrab, sembla que en Jordi, el nostre conegut, està boig pels cavalls.
Ens hem acomiadat de l’Isabel i hem retornat 700 metres per encetar la caminada del matí que ens havia de portar a l’ermita de Sant Nazari de la Bola i el Pla de la Grevolosa
Aquesta ermita pertany a Sant Pere de Torelló i pel que hem vist hi ha d’haver-hi molta devoció doncs s’ha fet una gran despesa en l’arranjament i rehabilitació.
Sant Nazari de la Bola
Per arribar a Sant Andreu de la Bola, cal seguir un camí fressat fins a un aparcament marcat amb pals indicadors. Pugem pel bell mig de la fageda fins a l’ermita de Sant Nazari, envoltada d’alzines gegantines en un paratge encisador; Si no es coneix aquest lloc val la pena visitar-lo, ja que no es pot descriure la gran bellesa amagada en aquest paratge de muntanya.
Ens hauria agradat pujar fins el Pla de la Grevolosa, però l’hora i quart de pujar amb els 150 metres de desnivell fets, i l’hora que ja era ens han fet desistir.. Sembla que s’hi pot accedir des del coll de Bracons, cosa que farem un altre dimarts que també aprofitarem per visitar Sant Andreu de la Bola.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home