Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Wednesday, November 23, 2011

Catell de Bisbal d'Empordà i Sant Pol de la Bisbal

Aquest dimarts ens hem decidit per anar a conèixer el castell de Bisbal d’Empordà així com fer una descoberta de la població que al mateix temps es cap de comarca. Quantitat de vegades hem passat pel tros de la carretera que creua el poble i en una ocasió ens hi vàrem quedar a dinar.
Avui hem fet una descoberta exhaustiva i malgrat el castell no es podia visitar sí que hem anat a Turisme del Consell Comarcal on ens han donat material per unes quantes sortides.
Ens hem arribat a veure el pont gòtic i hem fet un bon recorregut per tots els carrers de la part antiga de la vila
Castell palau de la Bisbal
L’edifici apareix documentat des de l’any 1180, era possessió, fins i tot lloc de residència dels bisbes de Girona, els quals gràcies a Jaume I tenien la jurisdicció civil i criminal de la població de la Bisbal, per això al castell també hi van aixecar forques. Servia, així mateix, de presó per als condemnats a perpetuïtat; segons documents de l’època, era gairebé impossible sobreviure-hi. Va ser reformat en època moderna, tal com podem llegir a la llinda de la porta principal, on figura la data de 1604 i l’escut d’armes del bisbe Francisco Arèvalo de Zuazo, que la va fer construir .
L’edifici
El castell palau, una important mostra de l’arquitectura romànica civil empordanesa, és de planta lleugerament rectangular, amb dos nivells organitzats entorn d’un pati central de dimensions petites, el pati d’armes, on hi ha l’escala que comunica la planta baixa i el primer pis. Damunt del primer pis s’alça el que externament sembla una torre però que, en realitat, és la capella, coronada per una torreta.
Al s. XVI s’hi va afegir una estructura annexa al cost sud-oest, que allargà de més de 4 m.. També es feren modificacions a la façana principal, on es va reformar la porta principal i els quatre finestrals del primer pis. En aquesta façana destaquen un matacà, amb arc de mig punt i sostingut per dues mènsules volades, i una finestra romànica de doble esqueixada que pertany a l’absis de la capella.
Haurem de tornar un altre dia a la Bisbal per tal de fer una visita al castell ja que avui ha estat impossible.
Hem recuperat el cotxe i hem anat a conèixer l’ ermita de Sant Pol de la Bisbal que queda en un veïnat anomenat San Pol, molt a prop de La Bisbal, es tracta d’una petita ermita romànica adossada a petites cases que potser havien estat la rectoria.
San Pol de la Bisbal
Actualment dedicada a Sant Jaume, l’església, de mitjan s. XI, no apareix esmentada fins l’any 1270. Als ss. XVIII i XIX es va reformar amb la construcció de capelles laterals i el campanar de cadireta. Durant les obres de consolidació que el 1980 va fer la Diputació de Girona es van descobrir dues sitges amb materials romans.
Originàriament era una església de tres naus i tres absis semicirculars. Avui la nau sud ha desaparegut i només queden vestigis de l’antiga absidiola en el punt on s’unia amb l’absis central. La nau nord es va anular en fer capelles aprofitant l’obertura dels arcs formers; això no obstant, encara s’hi pot accedir i observar-ne la volta de canó com també la volta de quart d’esfera de la seva absidiola. Segurament també era de canó la volta de la nau principal, actualment una mica apuntada. Els dos absis conservats són llisos i tenen, ben centrada, una finestra de doble esqueixada.
Després de fer unes fotografies hem retornat cap a Banyoles a dinar ja que havíem quedat amb la Marta que segurament arribaríem per fer-ho.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home