Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Wednesday, January 25, 2012

Nostra Senyora de Pera i castell de Corbère

La sortida d’aquest dimarts ha estat a la Catalunya Nord a fi de conèixer la vila de Corbère a la comarca del Rosselló. Es tractava de pujar al castell de Corbère i visitar l’ermita de Nostra Senyora de la Pera i aprofitar per conèixer el poble i si fos el cas de quedar-se a dinar.
Hem anat a agafar l’Autopista fins la sortida de Perpinyà centre on hem seguit en direcció a Prades i al poble de Millas hem anat a trobar la vila de Corbère.
Arribats a la vila hem trobat molt fàcil l’aparcament i hem anat a demanar informació a l’ajuntament de Corbère les Cabanes.
Havien existit tres Corbères, Corbère de Dalt, Corbère del Mig i Corbère les Cabanes.
Avui el Castell i l’ermita es troben al que fou Corbère de Dalt, junt amb les ruïnes de les cases que envoltaven el castell.
Ens han facilitat informació (no massa fiable) i amb el suport d’una mare que passejava el seu fill hem pogut entendre el mapa i veure on calia anar.
Al final de poble del mig, és troba una pista que et porta fins al castell. Avui el castell completament restaurat es de propietat privada el que fa que només es pot veure per fora.
L’Església ha quedat fora del domini del castell i es pot fotografiar tranquil·lament i llegir-ne la història doncs hi ha prou informació tant del castell com de l’ermita.
La historia de Corbère ha estat un continuat desplaçament de persones i de centres d’interès. A l’inici l’església de Sant Júlià de Vallventosa fou la que va constituir el nucli de petits veïnats. La construcció del castell al segle XIII marca el primer desplaçament, el poble de Corbera de Dalt i les cases es construïren al redós de la fortalesa. Però el territori era massa petit i nombroses masies i corrals es construïren al nord del castell, aquest fenomen donà peu al naixement de Corbera del Mig, que és quan es construeix l’església parroquial, que data del segle XIX.
Durant aquest temps es construeixen varies cases al voltant d’un alberg anomenat la Cabana que finalment acabarà donant el nom del poble de Corbère-les-Cabanes, separat de les altres Corberes.
Al costat del castell s’hi troba l’església de nostra Senyora de la Pera (N.D. de la Poire), en el seu inici fou la capella del castell més tard va esdevenir església parroquial al s. XVII, en l’interior es troba un molt valuós retaule obra del escultor Louis de Ribera a partir de 1704.
Dalt del turó s’hi troba un mirador esplèndid on es pot albirar el pas del riu Tet, els pobles de Millas, Illes sur Tet i el Puig on hi ha els repetidors de Força Real, (un mirador esplèndid que en varem gaudir l’agost passat). Hem llegit a la Viquipèdia:
La plana del Roselló ocupa gairebé tot el litoral de la Catalunya Nord, i s'endinsa fins a
Tuïr, el Voló, Argelers i Salses, i més enllà al nord. A grans trets és closa per les Corberes al nord i l’Albera al sud, mentre a l’oest es produeix un més o menys gradual sèrie d'estreps esglaonats al Riberal i els Aspres fins trobar-se amb els massissos de l'interior. Aquesta plana és la ribera de tres rius, l'Aglí, la Tet i el Tec, que en sortir de les valls, i amb la desaparició total de terres altes, corren en línia recta cap a la mar, alhora que reguen l'extens camp rossellonenc, sobretot d'arbres fruiters com ara el presseguer.
En acabar la descoberta hem refet el camí fins a Corbère les Cabanes on a l’ombra d’un plataner enorme hem aprofitat per dinar.
En acabar hem decidit tornar a Banyoles ja que la tramuntana ha fet acte de presència i estar a fora no es agradable.

Labels:

1 Comments:

Blogger pep said...

Bon dia, si us plau empreu els noms catalans (i entre parèntesi, si ho cal, les formes "franceses") : Corbera (del Castell) (format per C. d'Amunt, de Munt o de Dalt, C. de Baix o del Mig), Corbera de les Cabanes, Illa, etc...

Les teniu totes al Nomenclàtor Toponímic de Catalunya del Nord http://iec.cat/repository/pdf/00000044%5C00000018.pdf Moltes mercès. Un (nord-)català

2:09 AM  

Post a Comment

<< Home