Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Friday, July 27, 2007

Cabestany, Elna i Perpinyà


Avui hem anat a Cabestany, Elna i Perpinyà a la Catalunya Nord

Aquest dimarts ens hem arribat a la Catalunya Nord per conèixer una explotació d’oliveres molt a prop de Cabestany, visitar Cabestany, anar a Elna i veure la il·luminació nadalenca a Perpinyà Com que som afeccionats a recollir folletos quan visitem les oficines de turisme, en teníem un que explicava que desprès de les gelades de l’any 1956 que van morir les oliveres del Roselló fet que va fer tancar els molins a la regió, una persona amb visió de futur va fer venir de Corcega 18000 oliveres que va plantar en uns terrenys molt propers a Salses. Actualment fan una gran producció d’oli amb molta qualitat. Les oliveres son Mas de la Chique al terme de Salses, els molins a Millas i la Central de vendes a Mas Balande on hem estat i ens hem informat per si l’any vinent podem anar a veure els camps d’oliveres en el moment oportú. Hem comprat olives negres de la varietat Lucques i oli de la varietat Picholine.
Sortint hem fet cap a Cabestany, petita vila on hi ha un petit museu d’art romànic dedicat exclusivament a un picapedrer, escultor, arquitecte, anomenat Guillem de Cabestany.
El tal Mestre Cabestany té divereses obres per Catalunya, Sant Pere de Rodes, Museu Mares, Sant Esteve d’en Bas i també de les seves obres se n’han trobat a la Toscana
Hem visitat el museu que per estar en una vila d’aproximadament 8000 persones està molt ben realitzat , amb un recorregut molt didàctic i actual.
Hem llegit: El Mestre de Cabestany, cabdal escultor de l’edat mitjana, va ser redescobert l’any 1930 amb la instal·lació del timpà de l’església de Cabestany. Durant la seva època, la meitat del segle XII, va inspirar a nombrosos artesans de la pedra, revelant una personalitat forta, que es reconeix a totes les seves obres.
120 peces esculpides han estat cisellades pel Mestre de Cabestany. Algunes característiques ben precises el permeten reconèixer: personatges de mans immenses, ulls ametllats amb pupil·les evidenciades per un cop de trepà que els emmarquen...sense oblidar una evident inspiració antiga. Els personatges poden ser serens o aterradors; els animals destaquen pel seu realisme o pel seu aspecte fantàstic.
Totes aquestes particularitats permeten refer el recorregut artístic del Mestre de Cabestany. Podem seguir la seva petjada a Espanya, França Itàlia. Les seves passes semblen haver seguit les vies de pelegrinatge a Compostela i a Roma.
Sortint hem anat a dinar a un Bar ”Cafè de Paris”, un plat combinat amb una mica de vi, un cafè i ha correr.
Eren més de les dues del migdia i ja podíem anar-nos-en cap a Elna per visitar el Claustre, l’Església i el poble.
Havíem estat una altre vegada a Elna i concretament en el claustre però amb molt poc temps degut als horaris doncs els matíns tancant a les dotze.
El Claustre d’Elna és extraordinari, la riquesa i singularitat de cadascun dels capitells és excepcional, la singularitat de cadascuna de les columnes i la seva originalitat el converteixen en un claustre singular i grandiós. l’entrada dona dret a visitar el museu arqueològic així com el museu d’història, amdòs són força decadents amb diferència del que hem vist a Cabestany. Sortint hem visitat la Catedral que data del segle XI, molt carregada i fosca però l’estructura de l‘edifici ben conservat i majestuós.
Al sortír hem fet una passejada pels carrers més comercials d’Elna malgrat el temps no acompanyava gens, feia fred, 7/8 graus i hem decidit anar-nos-en cap a Perpinyà.
A Perpinyà hem aparcat al centre i hem fet un vol per la Plaça Catalunya, el Castillet, ens hem arribat fins la plaça Lion Gambeta a veure l’Església de Sant Joan Baptista, l’Ajuntament i volíem veure com ha quedat l’espai on hi havia hagut el mercat, ha quedat una plaça magnífica molt gran, aquí hem entrat a un bar doncs feia fred a esperar que obrissin els llums nadalencs, cosa que fan sobre dos quarts de sis de la tarda.
Ja al carrer hem notat un vespre diferent, amb músics tocant cançons parisenques, melancòliques, que junt amb els cartells lluminosos ens han transportat al millor de Paris. Hem entrat com cal els magatzems Lafayete on hem comprat sopes i salses diferents de les que trobem per casa nostra.
Eren més de les sis quan hem agafat el nostre petit Suzuki i hem sortit cap a Banyoles.
Dimarts 19 de desembre de 06

0 Comments:

Post a Comment

<< Home