Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Wednesday, January 02, 2019

Santa Ceclina i Santa Sussana de Caulès


La sortida d’aquesta setmana ha estat a la comarca de la Selva per continuar la que en el seu moment varem fer a Caldes de Malavella. En aquella ocasió varem visitar les termes romanes i el Camp dels Ninots i ens va queda per descobrir l’ermita de Santa Ceclina, Santa Suassana de Caulès i el poblat medieval de Caulès. Avui hem pogut resoldre Santa Ceclina i Santa Sussana de Caulès.
Per arribar-hi hem anat per l’autopista fins a Fornells de la Selva on hem seguit en direcció a  Tordera i a l’arribar a Vidreres hem estat alerta per trobar un desviament, que a la dreta de la carretera i abans de Llagostera, posava “Can Carbonell”, es tracta d’una gran urbanització que hi ha entre aquestes dues poblacions.
A l’arribar a l’urbanització hem seguit per un carrer "de la Masia"  que ens ha portat fins a un indret anomenat Pla de Can Carbonell, amb una gran Masia al davant. Hem pres per intuïció el camí que fa pendent i molt aviat hem trobat un carrer anomenat “la muntanyeta”  el qual en un km i mig, per un a pista amb pendent, et porta a una gran esplanada on es troba l’església de Santa Ceclina.
Santa Ceclina
És un edifici de nau única rectangular i d'absis semicircular. Adossada hi ha una casa de la rectoria amb dos torratges de defensa ,amb un cupulí cònic i a baix una trompa. A la part dreta hi ha un cementiri. A la part lateral esquerra, hi ha un campanar de dimensions desproporcionades en relació a l'església, de base quadrada tot i que a la meitat aproximadament pren una forma octogonal, amb quatre obertures d'arc de mig punt i, cobert per una petita cúpula amb balaustrada de pedra artificial i un parallamps. Hi ha dos petits adossaments que a l'interior es converteixen en capelles.[1] Té la façana amb decoració d'estil barroc i neoclàssic. Portalada en arc pla amb dintells i brancals de pedra. La porta està flanquejada per dues pilastres de pedra artificial a cada banda, a dalt, una cornisa motllurada separa les pilastres d'un frontó triangular. Sobre la porta una fornícula amb ceràmica i un petit rossetó motllurat. Una part de l'església està voltada per un tancat de pedra en paredat rústic bastant antic.[1] El conjunt està en estat d'abandó, molt malmès.
Santa Sussana de Caulès
Feta la descoberta de l’indret on majoritàriament hi han alzines i molts bolets de tota mena hem refet el camí fins a trobar el cotxe. Ara es tractava d’arribar a Santa Sussana de Caulès i de quina millor manera de fer-ho, preguntant...Venia un Nissant per davant i li hem fet el senyal de parar, hem preguntat i ens ha dit “seguiu-me” i ens ha deixat a tres cents metres de Santa Sussana, on hi ha una masia “Can Caulès i una casa de turisme rural, ens ha dit allà hi viu en Xavi que porta la Casa Rural. Pensavem que potser tindria les claus de l’ermita
Hem arribat a Can Caulès, portes obertes, gossos ben educats, llaç groc a la porta però al Xavi no l’hem vist en tot el mati.
Hem anat a veure l’església i el seu entorn, hem fet unes fotografies i hem començat a veure com podíem trobar les restes de l’església preromànica de Sant Esteve de Caulès . En el mapa de la Selva es veia Sant Esteve de Caulès i una creu, però no s’identificava cap camí.
Santa Susanna de Caulès és una ermita preromànica de Caulès (Vidreres, Selva), al massís de Cadiretes, protegida com a bé cultural d'interès local. És molt popular entre els aficionats a la BTT i la bicicleta de muntanya de la zona.
 És un edifici de planta rectangular i en planta baixa cobert a dues aigües a laterals situat en un turonet al qual s'accedeix per mitjà d'unes escales. Té una capçalera en forma de trapezi de tipus preromànic, una nau rectangular coberta amb volta de mig punt i, al costat septentrional, una capella i una sagristia afegits.
L'exterior és de pedra vista menys la façana, reformada el segle XIX. Conserva tres contraforts al costat meridional i un al costat septentrional. Un dels elements més antics, a part de l'absis i les parets mestres, és la finestra tapada del lateral meridional. El sostre té un campanar de cadireta amb dues obertures de mig punt i cap campana, al qual s’accedeix recolzant una escala i amb uns graons efectuats en un dels contraforts. La façana, l'única part arrebossada, té una porta rectangular emmarcada de pedra de Girona i un òcul de rajol.
Aprofitant l’avinentesa que feia un matí esplendit, una vista privilegiada del Montseny i la Plana de la Selva, i una pista ampla amb bruc florit i vegetació a banda i banda hem agafat els bastons hi hem anat a caminar, creiem que en direcció a Lloret quan ens ha semblat hem retornat al cotxe a veure si ja havia arribat en Xavi, doncs no, No podrem entrar a l’ermita.
Hem decidit seguir per una pista que ens portaria a Vidreres on hem dinat a la Casa Fonda de Can Pou.
Queda per més endavant trobar Sant Esteve de Caulès, si algú llegint aquesta sortida ho coneix que no dubti a posar-se en contacte  amb nosaltres arseni99@yahoo.es, gràcies per endavant.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home