Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Tuesday, April 07, 2015

Montferrer i Corsavi a la comarca del Vallespir

La sortida d’aquest dimarts ha estat a la comarca del Vallespir a la Catalunya Nord.
Hem pujat per la NII fins a Massanet de Cabrenys i hem seguit cap a Tapís, Costoja i Sant Llorenç de Cerdans on hem fet una parada per comprar sopes, formatge i patates. Hem seguit en direcció a Montferrer on hem aparcat per anar a visitar l’església i els voltants, el cementiri ens a cridat l’atenció ja que hi ha unes tombes com d’una ciutat més gran, net polit i amb molts cognoms catalans.
Montferrer, és un poblet petit, però són indrets ben arreglats, amb la seva font ben construïda on hi raja molta aigua, amb moltes flors als balcons de les cases, és petit però es respira silenci i pau.
Hem deixat la vila i hem anat a trobar la carretera que ens ha portat fins a Corsavi, un altre poble petit i acorrua’t a la muntanya. Hem demanat per l’església a una persona i ens a dit a la Fonda tenen la clau, de fet no era l’església que nosaltres volíem però ja que hi havia la clau hem anat a l’Hostal i l’hem demanat. Cap problema una gran Església amb uns 40 sants i sota l’advocació de Sant Martí i la que volíem nosaltres era també de Sant Martí però de cinc-cents anys abans.
Hem donat les gràcies a la mestressa de l’Hostal i hem seguit cap Arles de Tec, sense haver vist l’església romànica de Sant Martí de Corsavi. Tot baixant cap a la plana, en un revolt hem vist el senyal que ho anunciava. A molt pocs metres ja hem vist l’església que estava oberta i en força bon estat.
Hem fet les fotografies de l’església i l’entorn i hem seguit fins Arles de Tec, on hem aprofitat per dinar en una terrassa a l’aire lliure amb un menú de 10,50, el vi a part.
Montferrer
Poble de muntanya a 830 m sobre el nivell del mar. Es va construir al pic del Cingle. Lloc tranquil on el sol del Canigó el fa atractiu per fer uns dies de descans.
D’aquí surten moltes rutes d’excursions,  algunes cap al Canigó. Rierols i frondosos boscos de castanyers, roures, faigs i avets serà lloc inoblidable pels amants de la pesca, caçadors i boletaires.
Corsavi
Aquest poblet es troba a 768 metres sobre el nivell del mar i va ser construït al voltant d’un castell.
Està protegit per la generosa natura que envolta el Canigó, està dominat per una torre de senyals que abans va il·luminar la vall: fum de dia i foc a al nit, dissenyada per a comunicar-se amb les altres torres de l’alt Vallespir (Batere, Cabernç, Tour du Mir) per preveure qualsevol invasió marítima a terres catalanes.
És un poble de carrers estrets i sinuosos. L’Església de Sant Martí de Corsavy  va ser consagrada en relació a la capella de Sant Martí. S’arriba a les mines de Batère per un camí amb una panoràmica esplèndida de la plana rossellonesa.
Arles de Tec

L’actual església de Santa Maria està orientada a ponent cosa poc habitual a les esglésies romàniques; es creu  que aquesta orientació es deu a una primitiva estructura que es va preservar durant les obres del segle XI. El temple va ser consagrat dues vegades l’any 1141 i l’any 1157. A la primera data corresponen tant la planta de la basílica com els tres absis que es troben orientats a ponent.  Es poden observar elements típics d’un primer romànic com les arcades de l’absis principal o les que s’observen a la façana de llevant que tenen una galeria amb capitells esculpits. Dins d’aquest mur hi van buidar tres absis en volta de mitja esfera. L’absis central està dedicat a Sant Miquel i es troba elevat per sobre de la portalada d’accés. L’església original tenia una cobertura de bigues.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home