Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Wednesday, June 12, 2013

De Roses a la platja de l'Almadrava

Avui hem anat a la vila de Roses per veure el castell de la Trinitat i caminar d’aquesta població a la platja de l’Almadrava pel camí de ronda. Arribats a Roses hem anat a Informació on ja hem tingut el primer desengany, en aquesta època de l’any només es pot visitar els dissabtes i diumenges, hem recollit el fulletó que explica les característiques del castell i els horaris per visitar-lo.  Hem llegit d’aquest castell...,

El castell de la Trinitat de Roses és un magnífic exemple de fortalesa de costa construït a mitjan segle XVI per protegir l’entrada al port de Roses. Juntament amb la Ciutadella, formaven un conjunt defensiu i d’avituallament fonamental per a la estratègia mediterrània i europea de l’imperi espanyol d’època moderna.

L’emperador Carles V va encarregar l’obra a l’enginyer militar Luis Pizaño qui va dissenyar una fortificació atípica que només te paral·lels a Cotlliure, Malta o Nàpols.

Conegut popularment com el castell de la Poncella o el Botó de Roses, presenta una planta en forma d’estrella irregular i s’organitza en tres nivells disposats a manera d’amfiteatre orientat cap a mar.

Protagonista en diferents guerres i setges, la seva voladura en el context de la Guerra del Francès (1808-1814) el va deixar, durant prop de 200 anys, en un estat de ruïna i abandonament fins a la seva recuperació com a monument i espai de cultura després de 8 anys d’obres (2002-2010).

Hem anat fins a l’esplanada on es troba l’aparcament per la visita al castell. Com que està en un turó, al guanyar una mica d’alçada  ja ha millorat la vista que es pot veure. També hem vist la llarguíssima escalinata que hi ha per accedir a la visita i hem pensat que no hi ha mal que per bé  no vingui.
Hem baixat fins un aparcament al costat del far, lloc on comença el camí de ronda en que pots anar seguint la costa fins a la Cala Jòncols on el GR92 s’endinsa cap al Cap de Creus. Fins al cap Norfeu esta partit en dos trams el primer del far de Roses a la platja de l’Almadrava i el segon d’aquesta platja al cap Norfeu.

Avui hem fet el primer tram 2,30 minuts de camí sense cap dificultat ja que es va vorejant la costa i el camí està molt bé.

Els camins de ronda deuen el seu nom a les rondes o guàrdies que han fet, tradicionalment les patrulles, resseguint la línia de la costa, per vigilar el contraban i el trànsit d’embarcacions a vora la línea de mar.

L’itinerari segueix un tram d’aquest camí de ronda, des del far de Roses, (construït durant el regnat de Isabel II l’any 1864, que es troba a 24 metres sobre el nivell del mar, orientat al sud), fins la platja de Canyelles Grosses o de l’Almadrava.

Durant tot el trajecte, fins a la platja de Canyelles Petites, podem gaudir d’alguns afloraments rocosos singulars de marbres blancs amb vetes, i d’elevat interès geològic.

Just davant de la platja de Canyelles Petites hi ha un illot format per diverses roques, anomenades Brancs, que son punt de descans d’aus com el corb marí, que podem veure assecant-se les plomes amb les ales ben obertes i de cara el sol.

Seguint la ruta, un cop passada la primera platja, el camí de ronda segueix vora la línia de mar. Entre la platja de Canyelles i la de l’Almadrava, hi ha també dos sortints rocallosos, utilitzats freqüentment pels pescadors, són la punta de l’Omella i de l’Ullastrell.

Finalment s’arriba a la platja de l’Almadrava, que rep el seu nom pel tipus de pesca que s’hi practicava, que consistia en el calat de diverses xarxes col·locades estratègicament, les quals feien que el peix fos conduït de fora de la cala a l’interior, on es feien les captures.

Arribats a la platja d l’Almadrava hem gaudit del silenci de la sorra suau i fina, de les aigües transparents i cristal·lines un lloc ideal per fer-hi una bona estada en aquesta època de l’any.
El retorn al Far l’hem fet pel mateix camí de ronda on em trobat el cotxe per tornar cap a casa. Abans, però, hem anat a recuperar forces al restaurant Alt Empordà a la carretera N-260 al terme de Cabanelles. Ens hem recuperat...

1 Comments:

Blogger Carolina Tomas said...

Hola,
He trobat el vostre post sobre l'escapada a Roses i l'he compartit a la pàgina de facebook "vacances a Roses". Espero que no us molesti. I gràcies per visitar la nostra població!!

9:11 AM  

Post a Comment

<< Home