Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Tuesday, January 29, 2013

El Cap de Creus per per veure la rehabilitació del Pla de Tudela

La sortida d’aquesta setmana ha estat al Cap de Creus. Es tractava d’anar a conèixer el treball d’enderroc i agençament del que fou el Club Med. instal·lat a l’anomena’t pla de Tudela.
Diverses vegades que hem anat al Cap de Creus havíem vist les cases i edificis arran de platja, últimament hem sabut (degut als premis que s’han lliurat a l’equip que ha liderat el projecte) que s’havia enderrocat i que es podia visitar i que fins hi tot hi havia visites guiades. Visites que hem pogut veure varen acabar el 30 de setembre i per tant una barrera ens barrava al pas a l’aparcament que és 400 metres més enllà.
Hem deixat al cotxe on hem pogut i hem començar a endinsar-nos carretera endins  per trepitjar aquest nou indret que estat guardonat amb tants de premis.
Hem fet una bona passejada admirant el treball que s’ha fet i llegint els plafons que s’han col·locat per deixar clar als visitants com havia estat tot l’espai que ocupava el Club amb uns esquemes dels habitatges com es poden veure en les fotografies.
Hem llegit a la web i a la revista Muntanya
El Club Mediterranée, conegut popularment com a Club Med, fou una ciutat de vacances francesa construïda a la dècada de 1960 que constava de 443 habitatges modulars, amb tota mena de serveis complementaris com ara restaurant, dispensari, piscina, club social, pistes de tennis, depuradora, etc. Finalitza la seva activitat l’any 2002, en ser un model turístic absolet, no viable econòmicament i de difícil acceptació en un entorn protegit d’un gran valor paisatgístic
L’any 2006 comença el projecte de demolició i retirada de les infraestructures i elements fistics existents en tota aquesta zona compresa entre la cala Culip i la cala d’Agulles
Es tracta del projecte de restauració ambiental costanera de major escala  executat en la conca mediterrània. El projecte inclou l’enderroc de les 430 edificacions que conformaven el Poble de Vacances del Club Med, per tal de restaurar el rar ecosistema tot creant un recorregut didàctic per l’espectacular paisatge, que havia estat un paratge d’inspiració per artistes com Salvador Dalí, per exemple, que l’inspirà en una roca del paratge per pintar una obra tan famosa com ‘El Gran Masturbador’.
Pel seu caràcter innovador, el projecte ha recollit amb anterioritat diversos reconeixements, d’àmbits que sovint es volen mostrar com a antagònics i irreconciliables, com són l’ecologia i restauració del medi i el projecte del paisatge.  De l’obra guardonada, es valora precisament el fet de buscar sinèrgies entre la preservació i ‘celebració’ dels valors  naturals i una descoberta ‘emocionant’ alhora que respectuosa amb el medi. 
Enguany entre les 620 obres presentades, el projecte de restauració del Club Med, obra d’un equip multidisciplinar català,  liderat pel paisatgista Martí Franch, (EMF • arquitectura del paisatge) i Ton Ardèvol  (Ardèvol Consultors Associats) ha rebut un Honor Award juntament amb altres 9 obres d’arreu del món com un dels projectes més destacats de l’any 2012.
Un cop fet el recorregut per l’entorn hem començat a caminar fins a la Cala Culip sota mateix del far del Cap de Creus, en el camí hem pogut anar endevinant les diferents formes que el vent i el desgast de les roques han anat modelant al llarg dels anys, així hem vist l’àliga, el camell, el conill i molts d’altres que potser només estan en el nostre imaginari.
En aquest moment des del pla de Tudela a la cala Culip és una pista asfaltada que no presenta cap problema, propicia que puguis anar descobrint cada cala, cada racó del recorregut. És una passejada extraordinària que amb un dia de sol i la mar quieta donava peu a contemplar el panorama i gaudir del privilegi d’assaborir aquest lloc prodigiós
Hi hem de tornar doncs ens queden per descobrir, unes cales, com la Prona a la que hi hem d’arribar-hi.
Hem refet el camí hi amb el cotxe hem anat fins al Far on hem aprofitat per  menjar en el Bar-restaurant que hi ha al costat mateix  i que havia estat un edifici de la Guàrdia Civil.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home