Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Tuesday, November 20, 2012

Santa Magdalena del Mont

La sortida d’aquest dimarts ha estat la continuació d’una que vam iniciar el 4 d’abril de 2008, excursió que no varem poder fer pel mal estat en que es trobava el camí a l’inici del mateix.
Avui hem pujat a Santa Magdalena del Mont 1320 m.  Per arribar-hi hem fet com en aquella ocasió, pista de Sant Privat d’en Bas a Vidrà fins trobar el desviament  del Pla Traver i El Sallent, hem anat en direcció a aquesta masia on hem deixat el cotxe en el camí que ja baixa a la riera de Sallent.
Des d’aquest indret hem començat a caminar, hem traspassat la riera i amunt, al primer tram hi ha com aigua molls, cal buscar camí pels llocs menys trepitjats pels 4 x 4, passat aquest tram el camí ja es terra ferma i no presenta cap problema.Molt aviat hem trobat un desvio que va al salt de Sallent i ha Sant Privat d’en Bas pel camí dels matxos, hem segui amunt i amunt fins un punt en que ja es veu la masia del Sallent a la altra banda de la vessant i on hem vist el pla característic on es troba Santa Magdalena, hem agafat forces i amunt, i amunt, no són rampes molt difícils però el camí va guanyant alçada, hi ha un desnivell d’uns 300 metres des de la riera de Sallent. Finalment hem arribat al pla de Santa Magdalena una cruïlla de camins: a Olletes, al Puigsacalm i a Santa Magdalena. Amb cinc minuts hem arribat davant del que fou un Priorat i que avui a més de la capella, on havia estat l’antiga masoveria si troba el Refugi “Emili Triadu”, un espai amb 12 lliteres i que permet dormir-hi 25 persones amb sac de dormir. Al costat també hi ha una petita dependència oberta amb tres llits per si arriba algú que hi vol passar la nit.
Evidentment que per nosaltres ha estat una alegria arribar-hi, hem trigat una hora i 40 minuts però la satisfacció de fer-ho ens ha donat forces per fer unes fotografies i engegar el camí de tornada, el cel amenaçava pluja i no era el cas d’entretenir-se.
Tot baixant ha començat a ploure  hem passat una estona de angunia doncs no portàvem roba per la pluja, hem aprestat el pas i hem anat deixant la pluja enrere.
Amb una hora i 20 minuts
 hem recuperat el cotxe, eren més de les tres de la tarda i hem decidit retornar pel mateix camí doncs a Vidrà potser ja no trobaríem res obert. Hem menjat a casa.
Total una excursió que estava pendent i que avui la Carme amb els seus 74 anys ha pogut fer confirmant que continua estan en forma. Per molts anys.
Sant Corneli i Santa Magdalena del Mont
Santuari del municipi de Sant Privat d’en Bas, als vessants nord-orientals del Puigsacalm, prop del santuari de les Olletes. Havia estat un antic priorat de canonges regulars agustinians.
El priorat augustinià de Sant Corneli i Santa Magdalena del Mont, més conegut amb aquesta darrera advocació, fou fundat per monjos de Santa Maria de Besalú, que alhora havia estat establert el 977.
La primera notícia de sant Corneli data del 998, pel que cal situar la seva fundació entre el 977 i 998. El lloc fou enriquit per diverses donacions entre les que destaquen les dels vescomtes de Bas, que el protegiren.
Aquesta comunitat ve documentada els anys següents i de manera abundant. Al final del segle XV el priorat degué entrar en decadència i fou abandonat a finals del segle següent. Els seus béns continuaren administrats per la casa mare de Besalú. En l'actualitat es conserva l'església que té un refugi annex. Al costat hi ha un corral amb alguns arcs de mig punt, ben antic.
L’església conserva algun element del primitiu edifici romànic, però fou modificada el segle XVIII.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home