Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Saturday, April 28, 2012

Santa Magdalena de Perella i Sant Miquel de Cavallera

La sortida d’aquesta setmana ens ha portat un altra vegada al Ripollès, concretament hem anat a Santa Magdalena de Perella que és una ermita situada dalt d’un turó  que vigila la carretera de Sant Joan de les Abadesses a Sant Pau de Seguries. Arribats a l’ermita que queda al costat d’un mas molt gran un jove ens ha donat el bon dia i nosaltres hem aprofitat per demanar-li si tenia la clau per entrar a l’ermita, ha resultat que sí i molt gentilment les ha anat a buscar.
Santa Magdalena de Perella
El temple va ser edificat poc abans de l'any 1145, ja que el 21 d'abril d'aquell mateix any els propietaris del mas Parella van oferir el temple, acabat de construir, al monestir de Sant Joan de les Abadesses, propietari de l'alou on es trobava el mas i l'església. En tenia cura el rector de Sant Joan i Sant Pol, que havia de nomenar un capellà que hi celebrés els oficis, mentre que els fundadors es van reservar el dret de patronat.
Actualment s'hi celebra el culte esporàdicament. El diumenge posterior a la diada de Santa Magdalena s'hi celebra un aplec.
El temple és de senzilla factura i petites dimensions, com correspon a una capella de tipus rural. Està format per una sola nau, coberta amb una volta apuntada, que inicialment estava capçada cap al nord-est, com moltes altres edificacions del Ripollès, seguint la direcció de la vall.  La capçalera no està diferenciada en planta.
Posteriorment s'hi va afegir una sagristia en el mur sud i es va canviar l'orientació del temple, situant la capçalera cap al sud-oest. També és d'aquesta època el campanar de torre, que s'alça sobre l'antiga capçalera.
Hem fet unes fotografies de l’interior i de l’exterior i hem agraït a la persona del mas  que ens hagi deixat les claus tot desitjant-li un bon dia. Hem tornat a la carretera per anar fins a la Colònia Estebanell on hem agafat la pista per anar a Sant Miquel de Cavallera, és una pista que ja hem fet alguna altra vegada, però que avui ja mostrava els primers canvis de colors de la tardor, en el recorregut ens hem parat un parell de cops a fer fotografies doncs el paisatge comença a ser extraordinari.
Sant Miquel de Cavallera
Entre Camprodon i Ogassa, a la falda sud de la Serra Cavallera, just al seu final i sobre la colònia Estebanell, es troba el llogarret de Cavallera, amb unes quantes cases de pagès, una casa modernista, la Torre Cavallera i l’església de Sant Miquel de Cavallera.
L’església és un exemplar modest romànic, encara que els edificis que l’envolten la desfiguren una mica. Església d’una sola nau acabada amb absis rectangular; tots dos elements són coberts amb volta de canó seguint bastant apuntada. A l’absis i a la façana de llevant hi ha finestres de doble esqueixada. Fou edificada, segurament en dues fases, datables entre el segles XI i XII. Prop del mur de ponent s’aixeca el campanar, de cadireta i d’època més tardana, la seva estructura original ha patit modificacions al llarg dels segles. L’actual porta d’entrada no es correspon amb la romànica.
La Serra Cavallera
La Serra Cavallera és una serra que és paral·lela a la carena principal pirinenca. El seu plegament el podem trobar al llarg de tot el Pirineus, essent la serra més propera la del Cadí. Comprèn la mateixa serra, el Puig Estela i el Taga, acabant a Ribes; el seu començament és a l'estret de les Rocasses que la separa de Sant Antoni i el seu acabament és al riu Freser que també la separa de Sant Antoni de Ribes.
La volta a Serra Cavallera és, de fet, la volta a mitja Serra, sortint de Camprodon i acabant al Coll del Pal. Permet una bona observació de la Serra amb els seus dos vessants, el Nord i el Sud. Per la seva llargada és una bona excursió per un dia, permetent observar indrets amb flora especial, l'àrnica o indrets amb hàbitat d'Isards.
Hem seguit la pista fins a Ogassa on hem aprofitat per dinar

0 Comments:

Post a Comment

<< Home