Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Saturday, April 28, 2012

Sant Andreu del Torn a la vall de Campmajor

Aquest dimarts hem anar a descobrir el veïnat del Torn i la seva església de Sant Andreu. Per arribar-hi hem anat cap a la Vall de Campmajor i a Mieres hem agafat la direcció del Torn.
Teníem una fitxa de sortides del Palau Robert per fer amb bicicleta que hem adaptat per tal de fer una caminada aquest dimarts i fer una descoberta d’aquests indrets.
La pista surt de davant mateix de l’església a través d’una pista asfaltada que va seguint el curs del riu Ser, un km. més enllà i davant del Mas Cadevall es deixa la pista asfaltada i es segueix per una pista de terra on hem vist els senyals dels camins de Salamina, hem caminat un km. més fins arribar a la llera del riu Ser on hem desfet el camí i hem retornat al punt de sortida.
Hem pogut veure que en aquesta vall hi ha molta activitat de conreu i diverses explotacions de bestiar on sembla que predominen els cavalls.
Hem llegit a la fitxa
Entre els petits pobles de Mieres i el Torn es troba una àmplia, verda i assolellada vall on comparteixen espai pastures, camps de conreu, boscos i algunes típiques masies de la contrada. Al Torn es pot visitar la bella església de Sant Andreu. Des d'aquesta població comença un frondós recorregut que segueix el curs del Ser per entrar a la vall de Campmajor. Es contempla també el santuari de Santa Maria del Collell, amb l'enorme edifici de l'antic seminari i internat utilitzat com a presó en temps de la guerra civil -evocat a la novel·la i pel·lícula Soldados de Salamina i avui utilitzat per a colònies infantils.
L’església de Sant Andreu del Torn
De l'edifici romànic original queden pocs vestigis. Els més importants estan en el sector de llevant, on trobem l'antiga capçalera, convertida en capella lateral quan es va canviar l'orientació del temple. El temple tenia una sola nau, acabada en un absis rectangular, de tipus preromànic, amb el mur de l’est més alt que la capçalera.
Aquest primitiu temple del segle X, va ser reformat en el segle següent, elevant l'alçada dels seus murs i construint una torre de campanar.
El campanar actual es va edificar sobre el romànic, del que encara es conserven uns dos metres per sobre de la teulada de l'església.
En el sector est podem veure restes dels arcs cecs amb que estaven decorats i una finestra geminada cegada.
En la porta es conserva part del forrellat de tradició romànica.
El segon objectiu de la sortida d’aquest dimarts era fer el camí de la carretera de Falgons a la de Pujarnol, es tractava d’anar a descobrir on és l’ermita de Sant Nazari que esta pendent en el nostre actiu d’ermites, sabíem que era molt a prop de Can Sagnari, però no teníem el mapa adequat per trobar-ho i per tant hem considerat que ha estat un assalt nul. Hem fet la travessa de Falgons a Pujarnol on hem arribat al collet de Cal Negre on hi ha un oratori i que és per on passa el camí de Banyoles a Rocacorba, en el mateix indret surt una pista que comença a estar abandonada, la varem seguir uns 1200 metres i finalment varem recular.
Quan ja era migdia i tot baixant cap a Sant Cebrià de Pujarnol, ens adonarem que hi ha un altre collet anomenat de l’Oratori. Sembla doncs que el camí a Sant Nazari surt d’aquest collet.
Deixem per un altre dimarts anar descobrint aquests indrets que pel fet d’estar a prop de Banyoles encara son desconeguts per nosaltres. Havent llegit el llibre d’Àngel Verges, ens ha entrat un neguit par anar descobrint el territori, sobre tot la serralada que va des  del collet de Pujarnol al Puig del Capell i Montfalgó.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home