Els dimarts... sortim

L'Arseni i la Carme som dos inquiets veïns de Banyoles que des del 2003 cada dimarts sortim a descobrir el nostre entorn. Amb aquestes sortides pretenem descobrir i coneixer llocs que per les seves caracteristiques ens aportin coneixements ja siguin culturals, ambientals o històrics En la majoria de casos aprofitem per fer una bona estona de camí i ho complementem amb un dinar en alguna fonda o petit restaurant de l'entorn. Amb aquest blog ens agradaria compartir les nostres experiencies.

Friday, December 30, 2005

Museu de la Ciutadella de Roses



Dimarts 8 de març de 2005

Avui hem anat a veure el “Museu de la Ciutadella de Roses” aquest museu va ser inaugurat el mes de maig de l’any passat. Hem sortit pel Pla de Martís, Esponellà, Vilert i Bàscara, ens hem incorporat a la N-II i a l’encreuament adient cap a Roses.
A Roses hem aparcat quasi davant del Museu, feia un vent de mil dimonis, una tramuntana que es feia notar.
La darrera vegada que vàrem estar a Roses que fou quan vàrem anar a Sant Pere de Rodes, ja vàrem veure on era, però llavors no teníem temps per visitar-lo.
Com que ja sabíem que avui faria fred i tramuntana hem pensat cal anar a un museu, però una bona part de la visita és a l’exterior i de veritat hem anat fins a les ruïnes de l’Església de Santa Maria, però ràpid hem tornat, dins el museu tampoc s’hi estava massa bé i feia fred.
El museu té tota una part històrica d’objectes trobats, d’informació dels assentaments, primer dels Grecs, posteriorment els Romans, l’època medieval i així fins arribar al Segle XX.
Aprofitem un programa de la visita per a comentar els aspectes més notables del contingut del museu.
Ciutadella
“És un monument històric artístic que comprèn restes de les diverses civilitzacions que han poblat aquest port natural des de la fundació de la colònia focea de Rhode que, segons la tradició històrica, es situaria vers el S.VIII a C. Són de gra
n interès els vestigis del barri hel·lenístic (S.IV-III a C), l’anomenat Edifici A, d’època romana, destinat a la producció de salaons de peix (S.IV-VI), el monestir i l’església de Santa Maria (S.XI), les restes de la muralla altmedieval que protegia la vila medieval(S.XI-XVII), de la qual es conserven els seus carrers originals.
Tot el conjunt arqueològic es troba englobat dins la fortificació de planta pentagonal amb cinc baluards (S.XVI-XVII) destinada a defensar la vila davant els setges.
El recinte és la seu del Museu de la Ciutadella de Roses.
Format per dues sales, una mostra la història de la vila i l’altre acull una sala d’exposicions temporals. La primera està dividida en sis blocs: els orígens, la colònia grega, Roma imperial, baixa romanitat, Roses medieval i la Ciutadella. La segona acull “ El mar de Posidó”, una mostra que narra la història de la navegació per la Mediterrània posant especial èmfasi en l’arribada de grecs i r
omans a la Badia de Roses”.
Al sortir del Museu hem anat a caminar fins a sota el castell de La Trinitat que queda molt a prop del Far de Roses, no ens hem adonat que teníem el vent de darrera, ah! nois, quan ens hem girat per a tornar feia un vent que et glaçava l´ànima, valents i per força el cotxe era davant del museu i encara havíem de dinar per tant hem avançat fins arribar al nucli, pel camí hem vist al port de pescadors, quantitat de xarxes de pesca, molt bucòlic. A l’arribar a l’entramat de carrers el vent ja no es nota. Hem vist forces restaurants oberts, però finalment ens hem decidit per un bar amb terrassa a fora, on feien plats combinats i tot dinant, podíem veure el mar. La Carme prefereix menjar el què sigui i poder gaudir de la vista, que descobrir un bon o mal lloc sense vista.
Després de dinar que no té més història que uns plats combinats correctes, vi, cafè i tallat ens surt el dinar per 24€. Hem anat a Sta. Margarida, que és una urbanització propera i té una xarxa de canals on les torres, tenen l’aigua pel davant o pel darrera, segons com es miri.
Finalitzada la visita hem retornat cap a Banyoles, però abans en el transcurs del dia hem pensat amb la mare Maria i la tieta Emília, que en una ocasió celebràvem un aniversari al restaurant Risech, avui el menú era de 18€, per tant hem buscat alguna cosa més econòmica. També hem recordat que l’Emília està enterrada al cementiri de Roses.
A l’hora habitual, hem arribat a la capital del Pla de l’Estany.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home